Nytt avtal värt 270 miljoner

Landstinget i Kalmar har i dagarna påbörjat en ny upphandling tillsammans med landstinget i Östergötland. Upphandlingen ska ge ett avtal med fem till åtta olika leverantörer av hyrpersonal inom sjukvården.

Hanne Danielsson, personalchef, hoppas att man kan minskapå inhyrningen genom att öka antalet utbildningsplatser på Västerviks sjukhus.Foto: Anders Steiner

Hanne Danielsson, personalchef, hoppas att man kan minskapå inhyrningen genom att öka antalet utbildningsplatser på Västerviks sjukhus.Foto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2012-03-19 00:00

I dag är det bara ett företag som sköter bemanningen i Kalmar län, Dedicare. De är de enda leverantörerna av läkare till landstingen i Kalmar, Östergötland, Kronoberg och Jönköping.

Som VT tidigare berättat om så har samarbetet har inte fungerat, Dedicare har inte kunnat leverera de läkare som har behövts i verksamheten och avtalet har sagt upp.

I snitt betalar landstinget mellan 38 000 och
45 000 kronor i veckan för en hyrläkare. Betalningen går direkt till uthyrningsbolaget som läkaren är knuten till, så hur mycket pengar läkaren själv får är svårt att få reda på. Det säger Håkan Sjöborg som är basenhetschef för upphandling inom landstinget i Kalmar.

Hyrläkare, eller stafettläkare, hyrs in i verksamheten när den ordinarie personalen inte räcker till eller är borta av någon anledning. Egentligen ska de fungera som kortidsvikarier, berättar Håkan Sjöborg. I många fall blir de kvar längre än så.

- De finns egentligen för att fylla tillfälliga vakanser i verksamheten men ofta stannar de längre än några dagar. Det blir mycket pengar, det hade varit en rimligare kostnad om läkarna vore anställda.

- Grundproblemet är att det är svårt att hitta läkare som kan tänka sig bosätta sig på mindre orter, det vill säga det är svårt att rekrytera.

Är det inte önskvärt att ha fler leverantörer?
- Vi sparar administration och tid när vi bara har en leverantör. Med facit i hand visar det sig att en leverantör inte klarar alla fyra landstingens totala behov, av den anledningen kommer vi i den nya upphandlingen att ha avtal med flera leverantörer.

- Min känsla är att bolagen inte vill ha några avtal med landstingen.

Varför inte?
- Utan fast avtal är det lättare för dem att förhandla om priset om vi verkligen behöver ta in personal.

- Vi kommer nu att använda beställningsmetoden "först till kvarn" där vi bestämmer priserna.

I den nya upphandlingen löper avtalsperioden över två år med option för landstinget att förlänga avtalet med högst två år. Det beräknade värdet inklusive optioner är på 270 miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om