Trädgårdseleverna ska ligga tätt intill såväl svenska som internationella företag inom branschen, branschorganisationer och -föreningar i Gamlebygymnasiets nya utbildningsform. Målet är inställt på entreprenörskap och innovativt tänkande i samklang med naturen.
- Jag gick trägårdsutbildning för legendaren Sven Green i Norrköping för 40 år sedan, säger Roy Thellman. Utbildningen har inte ändrats särskilt mycket sedan dess. Nu är det dags att fånga upp ett tydligt intresse för odling och visa på de enorma möjligheter som utbildning inom näringsgrenen kan skapa.
- Jag tänker mig att varje elev direkt ska knytas till ett svenskt och ett utländskt företag, till någon organisation och någon förening för att få en bred förståelse av trädgårdsnäringens alla olika former. Det kommer att ställa stora krav på eleverna, men det tror jag att vi måste kunna göra.
- I gengäld skapas ett kontaktnät och ett globalt och miljömässigt perspektiv som ger eleverna stora möjligheter i framtiden. Våra elever ska kunna gå ut i arbetslivet direkt eller, om de önskar läsa vidare på universitet eller högskola.
Ett av företagen som Gamlebygymnasiet kommer att samarbeta med ligger väldigt nära. Faktiskt mitt i skolan. Det är Linda Öhrwall som öppnar sin handelsträdgård första april i lokaler som hon hyr av Gamlebygymnasiet.
- Jag brinner för den här utbildningen, säger Linda Öhrwall. Det finns enorma möjligheter inom trädgårdsodling. Varför ska vi importera så mycket från Holland och Spanien när vi kan odla här hemma med minskade transporter, mer arbetstillfällen och en bättre miljö?
- I första hand ska jag ställa upp med praktikplatser och sedan ska skolan och jag även diskutera andra samarbetsformer.