Nytändning för kommunens föreningar

För att stimulera föreningslivet i Tjust har projektet "Föreningsaktiv Medborgare" tagits fram. På upptaktsträff i Ankarsrum kom representanter från södra bygden och lyssnade på planen som ska ge föreningslivet en ny kick i det ideella arbetet. Huvudman för projektet är Teaterskeppet i samarbete med Västerviks kommun, Gamleby folkhögskola med flera.

Idéer och tankar. Det var ingen svårighet för Astor Johansson, till vänster, och Åke Karlsson i Ankarsrums Orienteringsklubb att skriva uppslag om vad de vill diskutera på mötet. Rolf Lektell, samhällsföreningens ordförande i Totebo, tar sig en funderare.

Idéer och tankar. Det var ingen svårighet för Astor Johansson, till vänster, och Åke Karlsson i Ankarsrums Orienteringsklubb att skriva uppslag om vad de vill diskutera på mötet. Rolf Lektell, samhällsföreningens ordförande i Totebo, tar sig en funderare.

Foto:

Västervik2006-02-10 00:25
Lasse Övling från Teaterskeppet och projektarbetare Camilla Lundgren var laddade inför mötet i biblioteket på Ankarsrums skola på onsdagskvällen. En bred representation med tretton deltagare från föreningslivet visade sitt intresse för utveckling och stöd.
- Projektet är upplagt för att lyfta fram och hylla det ideella arbetet som sker i föreningslivet och stimulera fler att ta aktiv del i engagemanget genom stödjande av ledarskap och funktionärsskap, sade Lasse Övling i sin inledning.
KulturResursCentrum är ansvarigt för projektet "Föreningsaktiv Medborgare" där Sparbanksstiftelsen Tjustbygden backat upp med 250 000 kronor.
I Västerviks kommun finns totalt cirka 390 ideella föreningar registrerade i Kultur- och Fritidsförvaltningens register. Cirka 150 föreningar vänder sig huvudsakligen till barn och ungdomar och av dessa är 60 idrottsföreningar.
Genast kom samtalet på mötet in på svårigheterna att få ungdomar intresserade av föreningslivets ideella arbete.

- Men låter vi ungdomarna få något gehör för sina åsikter? Det gäller att ta våra ungdomar på allvar och min egen 20-åriga dotter sa några väl valda ord hur ungdomarna vill ta del men gärna får endast en klapp på axeln. Något vi kanske bör rannsaka, sade Sonja Hedman-Folke, samhällsföreningens ordförande i Blankaholm.
Nu har inte så många ungdomar visat sitt intresse för föreningsmöten på landsbygden, stod klart både från deltagarna i Getterum, Totebo och Ankarsrum.

- Det är det som vi genom detta projekt vill bygga på i det ideella engagemanget och de behov och idéer som finns bland engagerade personer. För tänka och skapa det ska vi göra tillsammans på vårt första möte.

I likhet med många projekt som passerat genom åren fick deltagarna skriva ned vad som är angeläget att ta upp till diskussion. Av dessa fanns bland annat föreningsekonomin som är aktuell för de flesta föreningar, mötesplats och hur vi får ungdomar intresserade.
- För att föreningarna ska kunna bli mer kreativa så måste nytänkande till. Varför inte möjliggöra ett samarbete med kommun och arbetsförmedling som kunde bidra till att arbetslösa kunde jobba i projektet. Utbudet i föreningslivet är mångfaldigat och skulle kunna göra ett lyft för föreningar.
- Kultur- och Föreningsliv hänger ihop och kan genom nätverk matchas till spännande aktiviteter. Vi tror på korsbefruktning mellan olika aktörer, berättade Lasse Övling.

Ideer och tankar till att stärka det ideella föreningslivet, som mötesdeltagarna i projektet Föreningsaktiv Medborgare bidrog med, kommer nu att utvärderas och kartläggas. Projektet kommer att pågå till året slut men med bra resultat då kan projektet fortsätta ytterligare ett år.
Projektet KulturResursCentrum har startats av Teaterskeppet. Först som en tankesmedja i "Vi väljer Västervik.nu" som sedan vuxit till ett kulturutvecklingsprojekt med delprojektet Föreningsaktiv Medborgare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om