Nystart för Älvdansens förskola

I måndags hälsades barnen välkomna tillbaka till Älvdansens förskola. Efter omfattande renovering och hopslagning av flera förskolor, har Älvdansen fått ett nytt utseende och flexibla lokaler som tillsammans med barnen är i utveckling. VT hälsade på andra dagen efter förskolestart och träffade barn med upptäckarglädje.

Kreativa lekmiljöer på ett säkert sätt. Trächipsen som täcker marken är miljövänliga och mjuka att ramla på.

Kreativa lekmiljöer på ett säkert sätt. Trächipsen som täcker marken är miljövänliga och mjuka att ramla på.

Foto: Ola Axman

Västervik2012-08-15 00:00

Det är förvånansvärt tyst i de nya lokalerna. Dels är de rymliga och ljudet studsar inte mellan massor av väggar men mest beror det på att barnen är ute och leker på de nyligen färdigställda lekområdena.

Inger Collin är förskolechef och är mycket nöjd med förändringen som skett gradvis under en längre tid. I våras började man slutföra arbetet och det har varit bråda dagar för att hinna till förskolestarten.

Förändringarna är omfattande. De tre förskolorna Fågelbäret, Karstorp och Lindblomman har nu blivit en. I vinter är det också tänkt att den sista förskolan, Pärlan, också ska vara klar för inflyttning, det byggs för fullt.

Till skillnad från de övriga ligger Pärlan lite vid sidan om, i anslutning till Älvdansen. Det kommer att bli en egen enhet som ska kunna ta emot infektionskänsliga barn.

Inger Collin är stolt och nöjd, och ser möjligheter i förändringarna.

- Vi är jätteglada att vi fått anpassade och flexibla lokaler. Möjligheterna är många. Vi har börjat titta på barnomsorg med utökade öppettider och i dag har vi utmärkta lokaler för det, säger hon.

Behoven i samhället har ändrats och inom förskolan måste man hänga med och öka flexibiliteten. Inger Collin berättar att det är föräldrarna som drivit på en förändring mot ökade öppettider.

Ombyggnationen har varit ett långt arbete där personalen varit starkt involverade i planeringsprocessen, säger Ingrid Collin. Man har hämtat inspiration från Reggio Emiliapedagogiken där "det kompetenta barnet" sätts i fokus och där man vill stimulera barnens alla sinnen.

Utemiljöerna som iordningställts har man satsat extra på, de består bland annat av olika naturmaterial som ska stimulera och utmana. Där finns också en rink med konstgräs för lek- och sportaktiviteter.

Ute och inne ska fogas samman och de flesta aktiviteterna, som att bygga och måla, går att göra under tak och ute i friska luften.

På Älvdansens förskola finns tre åldersgrupper fördelade på flera avdelningar men på det olika gemensamma ytorna, "Torgen", och uteplatser ska man kunna umgås över åldersgränserna.

- De mindre barnen behöver mindre grupper och vi kan anpassa oss efter det men samtidigt vill vi att det blandas, och det är enklare nu.

Nu har man även anställt en kokerska och de större barnen tar själva mat från en liten buffévagn. Inger Collin berättar att hon fått positiv respons från föräldrarna och deras barn.

- I måndags möttes jag av stolta och glada barn som visar att de klarar mycket på egen hand.

Älvdansens förskola

Har plats för 110-120 barn.

Arbetar enligt Reggio Emiliapedagogik

Har 21 anställda, de flesta förskolelärare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om