Nyhetsjägarna på Ljungberga är redo för verkligheten

När våren kommer har Västervik fått en ny tidning. Vad den heter, är inte klart, men den kommer bland annat handla om Ida Hjalmarssons mormor.

Tidningsveckan stundar, då många klasser fokuserar extra på medier och nyhetsförmedling. Klass fem på Ljungbergaskolan i Västervik väljer istället att viga hela året åt ett tidningsprojekt.

Tidningsveckan stundar, då många klasser fokuserar extra på medier och nyhetsförmedling. Klass fem på Ljungbergaskolan i Västervik väljer istället att viga hela året åt ett tidningsprojekt.

Foto: Olov Trysberg

Västervik2020-10-11 18:00

– Jag frågade vad hon hade jobbat som, och vilket jobb hon skulle välja om hon skulle välja om. Då sa hon att hon skulle vilja vara träsjöjdlärare eller syslöjdlärare, säger Ida om den intervju hon just gjort. 

Hon går i femman på Ljungbergaskolan och är mitt uppe i ett årslångt tidningsprojekt. Så här i mitten av oktober är de i brytningstiden mellan påhittade artiklar – och sanna. 

I början av terminen skrev klasskompisen Alfons Pilsmo sin första artikel, som handlade om en gädda som råkade bita på en badanka, som ett barn höll i. Ett ämne som skulle få vilken läsare som helst att vakna till. Om det hade varit på riktigt.

– Vi hade NO före, och jobbat med det, så jag tog idén därifrån, säger Alfons.

Tidningsprojektet väcker diskussioner i klassen kring just detta: Vad är sant? Vilka källor kan man lita på? Hur gör man för att ta reda på sanningen? Vad är skillnaden mellan en åsikt och en faktauppgift?

Intervjun bakom denna artikel är en del i projektet. En intervju som snarare är att se som ett samtal. För de är lika nyfikna på mitt jobb som jag är på deras tidningsplaner.

Några har redan gjort sina första ”riktiga” intervjuer, andra är på gång. Wilgot Karlsson är sugen på att snacka om Elfa med sin morfar, Tove Fridell ska en gång för alla ta reda på vad hennes faster gör på dagarna – när hon är tandläkare.

Stina Hestholm har flera tankar på hur man lyckas med en intervju. I synnerhet hur man ska hinna med att skriva allt, om personen pratar fort. Vi enas om att filmning, eller ljudinspelning, är bra verktyg.

Vi tittar på VT.se tillsammans, och pratar om papperstidningens bredd. Att få är nyfikna på allt, men att de flesta kan hitta något som väcker deras intresse. Vi pratar skillnaden mellan insändare och artiklar.

I dagarna är det extra många klasser i Västerviks kommun som gör just detta, eftersom vecka 42 är den så kallade Tidningsveckan, då vi och andra tidningar i landet levererar klassuppsättningar av tidningen till de som så önskat.

Nathaniel Skog är den enda av femmorna som just nu är sugen på att bli journalist. Men mellan raderna hör man ett stigande intresse även hos Nova Wallin, när hon pratar om hur man bygger upp en lockande text.

– Det känns kul att tänka på hur man ska göra, för att folk ska kunna läsa vad man gjort – och förstå det, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!