Rörelsedata: Så har resandet förändrats under pandemin

Rörelsedata från Telia visar att vi i Västervik och Kalmar län reser mindre än 2019, men att resorna ökar successivt under våren. Nya siffror visar också att vi gör dubbelt så många Stockholmsresor nu, jämfört med förra året.

Telias karta visar hur svenskarnas resvanor förändrats under vecka 16 jämfört med veckan innan. I norra Sverige minskade resandet, medan det ökade i södra Sverige. Allra störst var ökningen i Kalmar län, följt av Kronobergs län.

Telias karta visar hur svenskarnas resvanor förändrats under vecka 16 jämfört med veckan innan. I norra Sverige minskade resandet, medan det ökade i södra Sverige. Allra störst var ökningen i Kalmar län, följt av Kronobergs län.

Foto: Telia

Västervik2021-04-30 19:00

Resandet har minskat med 30 procent jämfört med 2019, men resvanorna följer samma mönster som före pandemin. Resor mellan kommuner inom Kalmar län, alltså resor som korsar, påbörjas eller avslutas i någon av länets kommuner, ökar kontinuerligt under våren.

– Man ser en puckel i Kalmar län under sommaren, säger Kristofer Ågren, chef för affärsområde dataanalys på Telia.

I genomsnitt reste svenskarna som mest kring midsommar och i mitten av augusti förra året. I Kalmar län sticker vecka 29 ut lite extra. Dock hade resandet under den juliveckan minskat med drygt 15 procent jämfört med ett vanligt år. 

– Tittar man på till exempel Västmanlands län är sommaraktiviteten ganska lik resten av året, men när man tittar på Kalmar län så märks det att det är en region som folk vill vara i under sommaren, säger Ågren.

undefined
Grafen visar hur många resor som startar eller slutar i Kalmar län sedan 2019. Den lodräta axeln visar antal resor per dag, den vågräta axeln visar veckonummer. Att Kalmar län präglas av att vara en sommardestination syns i årsstatistiken över resvanor. Vid toppen 2019 gjordes i genomsnitt 160 000 resor per dag vecka 29.

Ett fenomen som sticker ut är att resor mellan Västervik och Stockholm dubblerades under april, jämfört med samma period förra året. 

– Det är ganska låg volym, i snitt 150 resor per dag, men det är en ökning med 100 procent jämfört med i april 2020, säger Ågren.

Fördubblingen gäller för hela länet. 

Tendensen just nu är alltså att resandet ökar, på väg uppför enligt den trend som också gällde förra våren. Vecka 16 i år ökade svenskarnas resande med i genomsnitt 4 procent, jämfört med veckan innan. 

Den största ökningen av resor skedde i Kalmar län, där ökningen var 9 procent, jämfört med föregående vecka. 

Region Kalmars smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin tror att vårvädret är en viktig förklaring. 

– Det är lite oroande, är vi värst i Sverige? Men vi är ett ganska avlångt län, det är vår, och alla ska åka till Nunnedalen på Öland för att titta på blåsipporna: det kan ligga en sådan förklaring bakom, menar Labbé Sandelin. 

Kan det vara alla som vaccinerats som nu är ute och ”lever som vanligt”?

– Det kan vara så… Men då borde vi se samma effekt i fler län.

Hon tror dock inte att just resvanorna är drivande i smittspridningen.

– Resvanor är en viktig parameter att följa, och något vi kan mäta, men det är andra faktorer som är drivande i smittspridningen. Vi smittas mer i hemmet, på jobbet eller när vi tränar och äter middagar med kompisar. Men det är mycket svårare att mäta hur många personer vi möter under en dag, säger Labbé Sandelin.

Framför allt, menar Labbé Sandelin, blir det intressant att se hur resvanorna förändras kommande vecka. 

– Telias siffror gäller till den 25 april, och de skärpta rekommendationerna kom den 26 april, så jag hoppas att ökningen vänder. Det blir spännande att se. 

undefined
Telias karta visar hur svenskarnas resvanor förändrats under vecka 16 jämfört med veckan innan. I norra Sverige minskade resandet, medan det ökade i södra Sverige. Allra störst var ökningen i Kalmar län, följt av Kronobergs län.

Fotnot: Siffrorna kommer från Telia Crowd Insights, som analyserar anonymiserad mobil nätverksdata för att förstå människors rörelsemönster under pandemin. Statistiken används bland annat inom stadsplanering, och av Folkhälsomyndigheten. I Telias data räknas en resa som en förflyttning från en plats till en annan efter en stillastående period på 50 minuter.

– Det är bara aggregerad data som analyseras men man kan lite förenklat beskriva vad som räknas som en resa så här: Om du åker till jobbet eller träningen, och stannar där i längre än 50 minuter, så räknas resan dit som en resa. Likadant räknas det som en resa när du åker hem igen, efter att du stannat på jobbet eller träningen i längre än 50 minuter, förklarar Kristofer Ågren.

Telias data om resmönster

Statistiken baseras på hur många mobiltelefoner som är uppkopplade till Telias master, och hur många förflyttningar som skett mellan olika master eller mellan olika områden. Avståndet på resorna kan alltså variera.

Det måste vara större rörelser av flera personer för att det skall ingå i statistiken, då det rör sig om anonym och aggregerad data. 

Eftersom alla inte har Telia som operatör används en statistisk metod för att justera upp statistiken så att det motsvarar hela befolkningen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!