Nya ROT-modellen oroar småföretagarna

Snart är det dags för ROT-faktureringens födelse och småföretagarna är kritiska.  - Det känns riskabelt att låta Skatteverket stå för halva kostnaden och vi lär drunkna i pappersarbete, säger Emma Johansson på Falla Plåtslageri.

ROT-avdraget kommer att innebära med pappersarbete för företagarna. Något Emma och Anders Johansson är kritiska till. Foto:Lisa Olaison

ROT-avdraget kommer att innebära med pappersarbete för företagarna. Något Emma och Anders Johansson är kritiska till. Foto:Lisa Olaison

Foto: Lisa Olaison

Västervik2009-06-02 18:48
Den 1 juli träder den nya fakturamodellen av ROT-avdraget in. Regeringens storsatsning för att tackla den ekonomiska krisen samt minska antalet svartjobb i bygg- och renoveringsbranschen. Det handlar alltså om att privatpersoner och företag betalar för 50 procent av fakturan för utfört jobb, resten står Skatteverket för. Det innebär att den som utför jobbet ansöker om ROT-avdrag hos SSkatteverket för att få ut den andra halvan av fakturan. De flesta verkar vara överens om att modellen skapar jobb och förmodligen minskar folks benägenhet att betala svart vid diverse olika städ- bygg- och renoveringsarbeten då beställaren endast står för hälften av kostnaden. Så långt allt gott. Men sedan det nu står klart att ROT-avdragsmodellen går i lås reagerar företagarna. Det blir krångligt, tror man. Den administrativa delen i arbete blir mer omfattande då man måste fylla i blanketter för varje beställare. - Det är ingen tvekan om den saken. Merjobbet som krävs för att fylla i blanketter och ansökningar är inget småföretagaren får betalt för, det blir mer jobb för oss utan att vi tjänar på det, säger Emma Johansson när VT träffar henne på Rådhusets tak där hon och familjeföretaget Falla Plåtslageri jobbar i nuläget.Det var det första. Pappersjobbet. Det andra är den juridiska och rättsliga osäkerheten. Företagarförbundet presenterade igår en enkät som visade att hela fyra av fem företagare som säljer ROT-tjänster är negativa till den nya fakturamodellen. Man oroar sig över att hamna i situationer där man som företagare måste agera som "skattepoliser". Exempelvis så kan det vissa sig att beställaren till ett renoveringsjobb redan passerat den tillåtna gränsen för ROT-avdrag. Företagarna menar att det med detta system kommer innebära att företagaren inte bara måste ha koll på sitt eget utan även på beställarens möjlighet att nyttja ROT-avdrag. - Om det skulle vissa sig att det ligger till på det viset så är inte skatteverket skyldiga att betala ut den andra halvan av fakturan. Då måste man vända sig till kunden och börja bråka om det, det känns inte bra, fortsätter Emma Johansson. Men visst, det finns en hel del bra också. Modellen är en knytnäve mot finanskrisen och kommer med all säkerhet göra att fler vågar ta tag i sina renoveringsprojekt och anlita hantverkare. Själva ROT-avdraget är ju bra, menar Emma Johannson, men modellen den är baserad på känns inte lika upplyftande.
ROT-avdrag så funkar det
ROT står för reparation, om- och tillbyggnad. Avdraget innebär att man får en skattereduktion motsvarande halva arbetskostnaden förutsatt att denna inte kostar mer än 50 000 kronor. Blanketten för att ansöka om ROT-avdrag finns tillgänglig från och med 1 juli. Ansökan om ROT-avdrag görs efter varje avslutat arbete. Skatteverket ska betala ut pengarna för skattereduktionen tio dagar efter att ansökan kommit in. Den som utför arbetet måste ha F-skatt. Beställaren ska kunna få intyg att visa företagaren som visar de aktuella ROT-avdragen. I framtiden ska även företagaren kunna se kundens intyg via internet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om