För ett drygt decennium sedan firade Västerviks manskör sitt 100-årsjubileum, och hade Loa Falkman som gästartist. Hela 60 sångare fanns med i kören. Men efter det dalat, berättar Magnus Ivarsson, som är ordförande i kören.
– 15 har gått bort, och många har lagt av på grund av åldersskäl och sjukdom. Och det är jäkligt svårt att rekrytera nya sångare.
Idag har föreningen 50 medlemmar, men det är bara 25-30 av dem som regelbundet är med och sjunger på övningar och uppträdanden.
Magnus Ivarsson tror att vissa kan ha en bild av att kören bara sjunger julsånger och vårsånger. Manskören är förvisso ett klassiskt inslag vid valborgsfirandet i Västervik och man brukar även sjunga på olika julkonserter. Men kören gör så mycket mer, och har en väldigt blandad repertoar, enligt Magnus Ivarsson. För inte länge sedan var gänget i Hamburg och sjöng i Svenska kyrkan där, och ofta samarbetar man med andra körer i Tjust.
– När vi skulle sjunga på en båtfest, då tog vi fram ett Evert Taube-program, berättar Magnus Ivarsson.
Medelåldern bland körmedlemmarna ligger idag runt 70 år. Det behövs fler yngre förmågor för att kören ska kunna leva kvar i framtiden. Än är det ingen fara på taket, enligt Ivarsson, men det finns definitivt en oro för hur det ska bli om trenden fortsätter.
– Man blir orolig. Varje år är det några som faller ifrån. Vi behöver få in nytt blod.
Vad är smärtgränsen, hur få kan ni vara för att kören ska kunna fortsätta?
– Vi behöver åtminstone vara 30, så det är lika många i varje stämma.
Man behöver inte vara något sångarproffs för att platsa i manskören försäkrar Magnus Ivarsson, det räcker att man har en lite musikalisk ådra. Den som är sugen på att sjunga kan ta kontakt med honom och sen komma och testa.
– Man kan få ta några provtoner, så att man vet vilken stämma man ska tillhöra. Vi har ett faddersystem, så att man sedan kan sitta tillsammans med faddern och sjunga in sig.
Kören repeterar under två timmar varje måndagskväll. Att sjunga i kör har medicinska hälsofördelar, och Magnus Ivarsson tycker att det roligaste är när gruppen tillsammans får musiken att flyta och låta bra, när det lyfter. Den sociala aspekten är också viktig.
– När man kommer hem på måndagskvällarna är man alltid glad. Det känns i kroppen.