Nya riktlinjer i Västervik – då ska barnet stanna hemma

Nu har riktlinjerna om när barnen ska stanna hemma från skolan under coronakrisen ändrats. Vid tillfälliga besvär kan barnet vara kvar i skolan, enligt Folkhälsomyndigheten.

Nu kan barnet vara kvar i skolan om rinnsnuvan kommer efter gråt eller utom husvistelse, och om barnet bara hostar någon gång under dagen.

Nu kan barnet vara kvar i skolan om rinnsnuvan kommer efter gråt eller utom husvistelse, och om barnet bara hostar någon gång under dagen.

Foto: Johan Nilsson/TT, Tomas Oneborg/TT

Västervik2020-09-09 09:51

Under fredagen kom nämligen nya direktiv från Folkhälsomyndigheten. De gör att man i kommunens förskolor och skolor ändrar på vad som gäller när barnen uppvisar vissa lättare och tillfälliga symptom. 

På kommunens hemsida informerade man under tisdagen om vad som nu kommer att ändras. Då hade ännu inte informationen gått ut till vårdnadshavare med barn i skol- och förskoleåldern, däremot till skolledare i kommunen.

Bland annat anser man nu att lindriga och tillfälliga symptom hos ett i övrigt piggt och opåverkat barn, exempelvis lätt rinnsnuva efter utevistelse eller gråt, eller enstaka hostningar inte ska bedömas som symptom på tillkommen infektion och möjlig covid-19.

Om hostan eller snuvan däremot är bestående under dagen, och om besvären är oberoende av om barnet har varit utomhus eller inomhus, bör man vara försiktigare. Då tolkas symptomen som ett tecken på att barnet fått en nytillkommen infektion och bör gå hem, eller stanna hemma.

Fortfarande gäller att barn och unga som är hemma med tydliga symptom bör stanna hemma två dygn efter att symptomen försvunnit.

Man anser också nu att barn i förskoleåldern ska stanna hemma om de är sjuka, men inte att de ska provtas. Det blir däremot aktuellt om man ser ökande antalet fall lokalt eller regionalt.

Mer om regler, rekommendationer och corona går att läsa på kommunens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!