Nya regler för vattenskotertrafik

Förra året blev det fritt fram att köra vattenskoter igen. Men förvirringen var stor. Ingen visste riktigt vilka regler som gällde.
Nu finns det nya regler som vattenskoteråkarna måste följa.

Luddiga regler för vattenskotrar.

Luddiga regler för vattenskotrar.

Foto:

Västervik2005-06-30 00:25
Vattenskotrarna kan lätt komma upp i en hastighet i 30 knop. Till skillnad från båtar kan de köra på mycket grunt vatten. För ett par år sedan förbjöd därför regeringen vattenskotrar eftersom det finns stora risker för skador på växt- och djurliv, när vattenskotrarna kör i grunt vatten.
- EU gick i taket när man fick höra om förbudet, berättar Ulf Färnhök, länsråd på länsstyrelsen i Kalmar.
Förra sommaren blev det därför återigen tillåtet att köra vattenskoter, fast bara i allmänna farleder.

Länsstyrelsens nya bestämmelser som gäller sedan 23 juni i år, innebär bland annat att vattenskotrar endast får köra 300 meter på var sida om mittlinjen i de allmänna farlederna. I farleder smalare än 200 meter ska skotrarna hålla sig i mitten. När området kring farleden är fågelskyddsområde får inte vattenskotrarna komma närmare land än 100 meter.
- Det här är ett samordnat beslut för oss med gemensam skärgård, säger Ulf Färnhök och berättar att samma regler gäller i länen Östergötland och Blekinge.
Dessutom har skotrarna ätt att köra ytterligare 100 meter från gränsen för tillåtet område för att nå land eller brygga, dock inte på vatten som ingår i allmän badplats.
Ett av de största problemen för vattenskoteråkarna har varit hur man ska ta sig till och från farleden. Det går alltså inte att köra runt som med en båt. Länsstyrelsens i Kalmar län har nu också kommit med föreskrifter på hur skotrarna ska ta sig till och från lederna.

Härifrårn får attenskotrarna också läggas i och köras ut i farleden:
Verkebäck
Västervik: Lucernafjärden, Gamlebyviken, Gränsö kanal
Almvik: Varvet
Gamleby
Loftahammar: Varvet
Stora Askö: Ytterby

I Blankaholm får inte vattenskotrarna sjösättas överhuvudtaget.
- Med hänsyn till det långa avståndet mellan iläggningsplatsen i Blankaholm och den allmänna farleden har länsstyrelsen tagit bort Blankaholm som iläggningsplats, säger Ulf Färnhök.
I stället har länsstyrelsen valt Lindnäs, som ligger i närheten av den allmänna farleden 304, som iläggningsplats. Ulf Färnhök påminner också om att de allmänna hamnarna i Västervik, Oskarshamn och Kalmar inte är en allmän farled. Här får alltså inga vattenskotrar köra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om