Nya planen: Sälja Ellen Key – och sedan hyra byggnaderna

Nu har planerna för Ellen Keyskolan klarnat. Västerviks kommun vill fortfarande sälja skolan, men planen är att till en början hyra skollokalerna av regionen.

Nu har planeran för Ellen Keys framtid klarnat något.

Nu har planeran för Ellen Keys framtid klarnat något.

Foto: Karin Hertz

Västervik2024-09-24 11:21

Våren 2022 skrev kommunen och regionen på en avsiktsförklaring med målet att ett köpekontrakt skulle vara klart inom tre år. Nu börjar de tre åren gå mot sitt slut.

– Tanken är att vi ska skriva på en ny avsiktsförklaring i höst, säger Västerviks kommunalråd Harald Hjalmarsson.

Regionen och Bostadsbolaget har alltså tagit fram ett nytt mer detaljerat dokument, enligt Harald Hjalmarsson. I den nya avsiktsförklaringen framgår det bland annat vilket pris regionen ska betala.

– Planen är att regionen först köper Ellen Key och sen hyr kommunen lokalerna av regionen tills skolan kan flytta till andra lokaler. 

Som det ser ut nu kommer högstadiet att flytta ut lagom till höstterminen 2029.

undefined
Kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) bedömer att den nya avsiktsförklaringen kommer att tas upp i både kommunstyrelsen och regionsstyrelsen under hösten. Förslaget i nya avsiktsförklaringen är att kommunen hyr som längst till sista september 2029. Ersättningslokal behöver vara klar senast början av 2029.

Just nu pågår det också en extern utredning av högstadieverksamheten i Västerviks centralort. Den genomförs av Sweco.

– Vi utreder olika scenarier och tittar bland annat på var vi kan bygga i framtiden och var det finns lokaler att tillgå, säger Harald Hjalmarsson som bedömer att utredningen kan vara klar vid årsskiftet.

Han poängterar att Sweco inte har i uppdrag att ta fram ett förslag till beslut.

För två år sen tyckte kommunstyrelsen att ersättningen för Ellen Key skulle motsvara kostnaden för att bygga en ny skola. Hur går tankarna i dag?

– Båda parter har värderat fastigheten. Tanken är att regionen betalar vad den är värd. Jag tror inte heller att det är sannolikt att vi bygger nytt, säger Harald Hjalmarsson och poängterar att enda anledningen till att kommunen väljer att sälja Ellen Key är för att göra det möjligt för sjukhuset att expandera.

undefined
2028 är tanken att de sista eleverna lämnar skolan.
undefined
Nu har planeran för Ellen Keys framtid klarnat något.
undefined
Kommunalrådet Harald Hjalmarsson poängterar att orsaken till att kommunen vill sälja Ellen Key är att en försäljning gör det möjligt för Västerviks sjukhus att expandera.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!