"Nya livräddare på E22"

Just nu ersätts de gamla trafiksäkerhetskamerorna på sträckan Verkebäck-Gladhammar med nya digitala kameror.
De kommer att styras periodvis från Kiruna. De kommer inte att vara på ständigt utan vid tidpunkter som är mest fartbenägna.

Ska rädda liv. Digitala trafiksäkerhetskameror monteras just nu på sträckan Verkebäck-gladhammar, totalt 12 stycken. De ska få bilister att sänka farten på olycksdrabbade sträckor och därmed rädda liv.Foto: Margareta Ljungblad

Ska rädda liv. Digitala trafiksäkerhetskameror monteras just nu på sträckan Verkebäck-gladhammar, totalt 12 stycken. De ska få bilister att sänka farten på olycksdrabbade sträckor och därmed rädda liv.Foto: Margareta Ljungblad

Foto:

Västervik2006-03-30 00:25
- Syftet är att sänka hastigheten och rädda liv. Kamerorna, de nya livräddarna, placeras på olycksdrabbade sträckor, säger Björn Jonsson, Vägverket Region Sydöst.
På E22 från Verkebäck till Gladhammar och även på riksväg 33 vid Hyttan har det tidigare funnits elva övervakningskameror. De bytts ut i dagarna mot nya digitala kameror.
Hädanefter kommer det ständigt att finnas en kamera i de nya stolparna. Tidigare har det varit ytterst sporadiskt. Det fick ske manuellt genom polisens försorg. Det är inte många timmar på snart två år som det funnits kameror på plats.

Bara för att det finns en kamera i varje stolpe kommer de inte att vara påslagna dygnet runt.
- De kommer att vara påslagna efter ett schema som inte är förutsägbart, säger Lars-Erik Andersson chef för trafikpolisen i länet.
- Allt kommer att styras från Kiruna. Genom datorns försorg kommer kamerorna att slås på vid tidpunkter som är mest fartbenägna. De kommer att vara på någon timme för att sedan slås av.

Totalt kommer 700 trafiksäkerhetskameror att placeras ut i landet. Försöksverksamheten har slagit mycket väl ut och enligt beräkningarna har 30 liv räddats varje år.
I dagarna monteras nya kameror vid Verkebäck. Sedan tidigare är det klart med 15 nya kameror i södra länsdelen, vid Rinkabyholm.
- När arbetet är klart i Verkebäck kommer anläggningen att provköras. Nätverket ska först kopplas ihop och testas, säger Lars-Erik Andersson. I första skedet kommer vi inom polisen att sköta hanteringen men den ska tas över när organisationen är intrimmad i Kiruna.
Krister Örnfjäder, riksdagsman (s), kämpade för att den nya myndigheten som ska sköta hanteringen av fortkörare skulle placeras i Västervik men det blev Kiruna som drog längsta strået.

I höst kommer ytterligare 16 kameror att placeras ut från Målilla och norrut mot östgötagränsen. Av landets 700 kameror kommer 42 att finnas i länet. Ett nytt vägmärke ska placeras på de totalt 102 vägsträckor i landet som får trafikövervakning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om