I lagförslaget dras paralleller till två liknande förbud, kontaktförbud och tillträdesförbud vid idrottsevenemang.
Det nya förbudet ska bara kunna meddelas personer som har fyllt 15 år. Åklagaren fattar beslutet, efter en skriftlig ansökan från butiken. Förbudet gäller i ett år, men kan förlängas. Den som bryter mot det kan få böter eller fängelse i upp till sex månader.
Innan det blir förbud, ska andra sätt först ha prövats, som att tala personen till rätta. Det ska finnas en bedömning som visar att det finns en risk att personen ska begå brott, något som kan grundas på att personen tidigare har begått brott i eller vid butiken.
David Gustafsson, butikschef på Intersport i Västervik, tror att det är mer är ett storstadsproblem. Han har portat flera personer och det har fungerat. Bara i något fall har han behövt påminna.
Annie Swahn, butikschef på Hemmakväll i Västervik, har portat en person efter snatterier. Det har respekterats. Hon undrar hur det ska fungera rent praktiskt med tillträdesförbudet. Sedan tycker hon att det är viktigt att det finns något som ligger bakom beslutet i det enskilda fallet:
– Man måste verkligen ha en grund för det.
David Gustafsson är inne på samma linje:
– Folk kan begå misstag som de kanske inte förstår konsekvenserna av. Men är det gång så är det jättebra om de kan portas.
Förslaget har nu överlämnats till lagrådet. Tanken är att den nya lagen ska träda i kraft den 1 mars nästa år.