Vi ska använda mindre plast – det är målet med ett nytt EU-direktiv som trädde i kraft den 1 januari. Enligt lagen ska alla företag som serverar mat och dryck i engångsförpackningar erbjuda kunden att få den i matlådor, muggar eller andra kärl som går att använda flera gånger.
Till att börja med gäller lagen enbart för de med fler än 150 kunder om dagen. Den berör inte ställen som bara har kartong- eller pappersförpackningar.
Vi besökte några av restaurangerna i Västerviks centrum för att prata om de nya reglerna. För några är det mer eller mindre en nyhet.
– Jag kände inte till det, jag måste ta reda på mer om vad som gäller, säger Mohamed Hussein, en av delägarna bakom pizzerian Acapulco.
Acapulco har ofta fler än 150 kunder på helgerna och serverar vissa rätter i plastförpackningar. Mohamed Hussein tror säkert att den nya lagen kan bidra till en bättre miljö – men känner en viss oro för hur den skulle kunna påverka företaget ekonomiskt. Redan nu kan det vara tajt att få ihop ekonomin, nya krav kan innebära merkostnader.
På Wong sushibar några kvarter bort har man läst in sig på direktivet. Med runt 30–50 take away-kunder per dag påverkas företaget inte i dagsläget, men Lisa Pei, som driver Wong sushibar tillsammans med maken, är i grunden positiv till lagen.
– Det är bra för miljön, och blir det så att alla måste följa direktiven så kommer vi såklart göra det. Men allting kostar pengar att köpa in, även om det är så att det kan användas flera gånger.
Redan idag använder Wong sushibar mestadels pappersförpackningar, men vissa rätter, så som kycklingspetten, serveras i plastkärl till take away-kunder.
Restaurangchefen Jannica Hedberg på Guldkant har inte fått någon information om den nya lagen ännu, men säger att man kommer att följa de riktlinjer som finns. Restaurangen använder redan nu återvinningsbara lådor för take-away. Hon ställer sig dock något frågande till hur efterfrågade matlådor och muggar för flergångsanvändning kommer vara från deras kunder.
– Jag tror det kan vara svårt att komma ihåg att ta med lådorna.
På Espresso House och Mocca Deli, som båda tillhör kedjor, säger personalen att kedjan har en plan för hur man ska anpassa sig till de nya direktiven. Nidal Beshiri, en av delägarna på Mocca Deli, vet dock inte exakt hur det kommer att gå till. Även han är skeptisk till att kunderna ska vilja ha en matlåda som de sedan kommer tillbaka med vid nästa besök. Han tror dessutom att det finns en risk att det blir krångligare för restaurangen.
– Men det berör ju på hur kunderna sköter det också.
På Espresso house är tongångarna desto mer positiva. Man har redan kommit en bit på vägen då kunderna erbjuds att köpa termosmuggar som de kan hämta sin take away-dryck i.
– Om man använder den får man en extra stämpel om man har vår app, och vid tio stämplar får man en gratis dryck, berättar Selma Subasic.
Selma och kollegan Ellen Nyberg menar att flergångsförpackningar kan vara ett sätt att bidra till en bättre miljö.
– Med tanke på hur läget ser ut är det bara bra, vi måste göra allt vi kan för vår planet, oavsett om det kostar lite extra, säger Selma Subasic.
Tror ni att kunderna kommer vilja köpa en matlåda som de återanvänder nästa gång de är hos er?
– Det är frågan. Men det är väl lite som att ta med en påse till affären, man skapar en ny vana.