Nya jobb på gång

Arbetsmarknadssatsning ska få Västervik att blomstra. Företagsetableringar kommer inom en vecka.

Ann-Brith Sköld leder Luxprojektet som ska hjälpa tidigare Electroluxanställda tillbaka ut på arbetsmarknaden, Gunnar Jansson (till höger) ska kartlägga företagens behov av kompetens och Mona Åkerman från Länsarbetsnämnden är spindeln i nätet som samordnar alla projekt inom arbetsmarknadssatsningen i Västerviks kommun.

Ann-Brith Sköld leder Luxprojektet som ska hjälpa tidigare Electroluxanställda tillbaka ut på arbetsmarknaden, Gunnar Jansson (till höger) ska kartlägga företagens behov av kompetens och Mona Åkerman från Länsarbetsnämnden är spindeln i nätet som samordnar alla projekt inom arbetsmarknadssatsningen i Västerviks kommun.

Foto:

Västervik2005-04-08 00:25
- Om tre-fyra år kommer Västervik att vara en blomstrande stad igen. Då är det riktigt att ge möjligheter till de människor som bor här och som ska bo här, säger länsarbetsdirektör Eva Plogeus.
Med fyra projekt som presenterades i går ska nu Länsarbetsnämnden i samarbete med Västerviks kommun, Electrolux och ESF (Europeiska socialfonden) i Kalmar län satsa på att hjälpa upp det tråkiga arbetsmarknadsläget i Västerviks kommun.
- Jag tror att företag är på väg att etablera sig inom en vecka. Jag tycker att vi har varit offensiva och vågat satsa det senaste året. Jag tror att vi kommer att lyckas och är övertygad om att vi kommer att kunna ta ner några av de bollar som hänger i luften, säger Västerviks kommunalråd Harald Hjalmarsson som även är ordförande i arbetsmarknadsnämnden.
Vilka företag det är som är på väg att etablera sig vill han däremot inte säga något om.

Minst 12,5 miljoner kronor satsas från EU, regeringen, kommunen och via arbetsmarknadspengar under 2005 och under 2006 kommer ytterligare 4-5 miljoner kronor att läggas till resurserna.
- Det kan bli mer för i de här pengarna finns ingenting som utgår från vårpropositionen som presenteras i nästa vecka. Om 14 dagar räknar vi med att få veta hur mycket länet får. Troligtvis får vi också pengar för arbetsmarknadsutbildning, säger Eva Plogeus.
Pengarna ska gå till extra personalresurser, köp av arbetsmarknadsutbildningar och stöd till dem som går i olika aktiviteter. Eva Plogeus hoppas också på att starta-eget-bidrag ska utgå till dem som har sådana idéer.

- Det finns en anledning att vara stolt över de projekt som görs. Det jag tycker är speciellt med den här satsningen är att det är på individnivå, det är en stor utbildningssatsning där man höjer anställningsbarheten för människor, säger Västerviks kommunalråd Harald Hjalmarsson.
- Det är viktigt att rikta in satsningen mot det behov som finns, säger Eva Plogeus.
Därför kommer projektet Vägen framåt att kartlägga små och medelstora företags behov av kompetens. Målsättningen är att under två år ha kontakt med 250 företag.
- Vi ska ta reda på vad de som i dag är arbetslösa behöver tillägna sig för kompetens för att vara aktuella för anställning, säger projektledaren Gunnar Jansson.
Projektet ska också kartlägga vilken kompetensutveckling de redan anställda behöver och Gunnar Jansson hoppas också kunna se till att de får utbildning.
- Tillsammans tror jag att vi kommer att kunna erbjuda ganska mycket både för individer och företag, säger Gunnar Jansson.

Förutom Vägen framåt börjar ytterligare två projekt i april. Luxprojektet har som mål att 75 av de 250-275 före detta anställda på Electrolux som går arbetslösa ska ha fått jobb vid årets slut. Under samma tid ska 100 personer ha påbörjat utbildning. Detta projekt kommer genom att tilldelas egna pengar att frigöra pengar till andra arbetsmarknadsprojekt i Västervik.
- Vi ska ta tillvara metoder som utarbetats vid andra varsel och också dokumentera så att arbetsgivare ska kunna använda sig av våra erfarenheter vid kommande varsel, säger projektledaren Ann-Brith Sköld.

Det sista projektet som påbörjas i april är Vägledningscentrum. Vägledningscentrum ska vara en väg in för de arbetssökande så att de kan få neutral vägledning och möjlighet att välja från ett smörgåsbord av möjliga jobb och utbildningar. Vägledningscentrum är något som är tänkt att permanentas efter projekttidens utgång, även i fortsättningen ska alltså det arbetssätt som nu utvecklas komma Västerviksborna till del.
- Vi kommer att arbeta med en vägledningsresurs och betona individperspektivet och den neutrala vägledningen, säger projektledaren Gunilla Andersson.

Det tredje projektet Möjligheter och hinder, som satsar på att hjälpa före detta anställda på Electrolux som har någon form av funktionshinder ut på arbetsmarknaden, startade redan i januari. Alla projekten samverkar i arbetet för att skapa rätt kompetens och fler arbetstillfällen.
- Vi arbetar väldigt tätt och det använder vi som en fin verktygslåda när vi möter företagare som vill etablera sig. Det finns folk som kan börja jobba från dag ett. Så hade det inte varit om det inte vore för att här i lilla Västervik samarbetar vi, säger Harald Hjalmarsson.

När kan man se resultat av satsningen?
- Jag tror att vi kan se det på arbetsmarknaden framåt hösten, men det går successivt, säger Eva Plogeus.
- Om Västervik tidigare varit känt för bedövningssprutor så tror jag att Västerviksmodellen i framtiden kommer att stå för arbetsmarknadssatsningen, säger Harald Hjalmarsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om