Regeringen har nu beslutat om en ny länsplan för infrastruktursatsningar i Sverige. Planen förnyas var fjärde år och sträcker sig 12 år fram i tiden. Den nya transportplanen kommer innebära 1,068 miljard kronor till infrastrukturprojekt i region Kalmar, vilket är den högsta summan regionen tilldelats i en länsplan.
Regionrådet, Karin Helmersson (C), ser ökningen som en vinst.
– Äntligen en ökning till Kalmar län och våra stora behov av satsningar. Vi har under det senaste året argumenterat hårt att vi måste få ett ökat anslag till vårt län, vi har hittills haft lägre resurser per invånare än andra län i landet. Det har gett resultat, säger Karin Helmersson i ett pressmeddelande.
Regionen har tidigare inte beviljats infrastrukturanslag över miljarden, och den nya satsningen innebär en 15-procentig ökning jämfört med den föregående länsplan. Pär-Gustav Johansson (M), oppositionsråd, tycker dock att medlen regionen tilldelas är för få.
– Vi ser nu väldigt konkret hur regeringens och Centerpartiets prestigeprojekt nya banor för höghastighetståg stjäl resurser som kunde gått till vårt län, säger Pär-Gustav Johansson.
Enligt Johansson ökar anslagen i den totala nationella planen med 30 procent, den 15-procentiga ökningen för region Kalmar är därmed för liten i sammanhanget. Enligt Johansson beror det på att regeringen prioriterar stora infrastrukturprojekt, så som höghastighetsbanor, framför projekt som gynnar landsbygden.
– Hade vi fått motsvarande ökning i vår länsplan så hade vi fått över 1,2 miljarder kronor. Regeringen lägger helt enkelt pengarna på höghastighetsbanor mellan storstäderna istället för på landsbygden, säger Pär-Gustav Johansson (M) i ett pressmeddelande.
Karin Helmersson håller dock inte med om kritiken.
– Vi har fått en ökning på 15 procent, det tycker inte jag är dåligt. Man vill alltid ha mer pengar men jag är nöjd med ökningen vi fick, säger Karin Helmersson.
Utöver de medel som fördelas till Kalmar län genom länsplanen kan projekt i regionen tilldelas medel från den större nationella potten, som kommer att fördelas av Trafikverket framöver. Det är i sådana fall projekt av nationellt intresse, såsom Tjustbanan.
– När vi gör våra prioriteringslistor av infrastrukturprojekt så är det framför allt i norra regionen vi ser de stora bristerna och området kring Västervik är en prioritering, säger Karin Helmersson.