Efter flera års tester kunde den första klumpiga elbåten sjösättas i Västervik i mitten av juli.
– Vi kom in sent. Men det har varit hög efterfrågan och stort intresse. Jag är jättenöjd, säger Andreas Nilsson, delägare i företaget och destinationsansvarig.
Med fyra miljoner kronor i ryggen efter SVT:s program "Draknästet" drog tillverkningen igång i Arvika. Under året producerades ett 20-tal båtar och en av dem hamnade i Västervik.
– Oftast var kunderna helt oerfarna från båtlivet. Det var tyskar, britter, holländare och svenskar. De uppskattade enkelheten och var lyriska över att kunna se staden på ett annat sätt, berättar Andreas Nilsson om båten som en del liknar vid ett stort badkar.
Båten kunde hyras via mobilen och färden utgick från Marinan vid Slottsholmen eller vid Fiskarehamnen. Det finns sju olika förprogrammerade rutter att välja på. Med självladdande solceller glider båten tyst fram i 4,5 knops fart inomskärs och har plats för sittande passagerare.
– Man åkte till Gränsö, Resorten eller Gertrudsvik, till exempel. Vi har lärt i år att skyltning och information behöver utvecklas.
Funkade båten även sommardagarna med dåligt väder?
– Ja, faktiskt förvånansvärt bra med så små batterier på 300 watt.
Till nästa år ska båten ta ett steg till i miljöhänseende. Genom ett samarbete med Stena Recycling ska hela skrovet byggas av återanvända pet-flaskor. På sikt ska det mesta av båten vara tillverkat av återanvänt material.
Hur blir nästa Bowtersommar i Västervik?
– Vi hoppas ha tre båtar här och vi vill att de ska ligga i centrum där det är mycket rörelse, svarar Andreas Nilsson om den eldrivna båtmodellen.
Vid kajen i Fiskarehamnen har en annan aktör, företaget Våg, för andra året haft fyra rosa båtar till uthyrning.
– Trots vädret gick det jättemycket bättre i år, vi har haft tre gånger mer uthyrt, berättar Ulf Qviberg.
Framför allt har tyska besökare utnyttjat den rosa möjligheten. I år har det även gått att hyra fiskeutrustning för båtturen.
Hur ser det ut inför nästa år?
– Vi kommer att ha minst fyra båtar, kanske några till. Det här är framtiden. Många bekanta har sålt sina båtar för att hyra istället och slippa allt arbete med inför sjösättning och med uppläggning, säger Ulf Qviberg.
De rosa båtarna kommer att ligga i vattnet till mitten av november.