Nya handböcker för odlaren
Foto: BJÖRN HANSSON/ ALLT OM TRÄDGÅRD Kejsarliljans orangefärgade krona lyser upp en trädgård.
Foto:
I båda ges goda råd om hur man bör gå tillväga, blandat med fakta om växter och kreativa idéer.
I Vår trädgårdsbok ligger tyngdpunkten något mer på växterna än i Allt om trädgård som mer handlar om planering och arbete. Men båda håller mycket hög kvalitet och att välja ut den ena framför den andra är en ren fråga om tycke och smak.
De tvåhuvudförfattarna till Allt om trädgård börjar med ett avsnitt om verklighet och drömmar och skriver om sitt eget arbete med sin nyinköpta trädgård. De beskriver hur långsamt det går men att man kan ta till enkla tillfälliga lösningar under tiden för att få mer trevnad i sin trädgård.
För många trädgårdsodlare handlar det mycket om drömmar och planering, ibland kanske mer än om praktiskt arbete. Planeringen upptar det inledande kapitlet i boken och har många inspirerande idéer, föredömligt illustrerade. Även om man har en liten trädgård eller en torr grusträdgård känns det inte alls hopplöst.
Här finns tips både från överdådiga engelska och franska trädgårdar och våra mer vardagsnära radhuslotter. Fakta presenteras på ett lättöverskådligt sätt, inte minst om olika växtsorter.
Varje kapitel i Vår trädgårdsbok avslutas med ett avsnitt kallat "I praktiken" där praktiska råd ges kring kapitlets ämne, till exempel vad man ska titta efter när man väljer växter eller hur man anlägger en damm eller vilket efterarbete som krävs sedan man sått. Det är lättlästa illustrerade råd som underlättar trädgårdsarbetet, inte minst hur man handskas med problem.
Författarna skriver bland annat om hur viktigt det är att göra en plan för sin trädgård, för att slippa gå och reta sig på växter som hamnat fel men rotat sig.
Själv uppskattar jag mest avsnittet om grönsaker, som jag tycker att en trädgård i första hand är till för. Här lär jag mig till exempel att jag inte ska odla morot i jord där jag tidigare odlat persilja eftersom den då kan dra på sig sjukdom som trivs med selleriväxter (till vilken grupp persilja hör).
Detta är böcker som man låter stanna inne på soffbordet och inte tar med sig ut i trägården, framför allt på grund av deras omfång, båda är på över 500 sidor och i stort format. Båda två täcker in i stort sett allt man behöver veta för att komma igång med sin odling.
De är lättlästa och har uppenbarligen i första hand trädgårdsamatörerna som målgrupp, de som vill komma igång men inte riktigt vet hur. Men här finns också massor med information som jag nog vill beteckna som överkurs.
Illustrationerna i böckerna är framför allt förföriskt vackra fotografier men en del schematiska teckningar och planteringsritningar finns med. I slutet av böckerna finns fylliga växtregister.
NYA BÖCKER
Christel Kvant/Inger Palmstierna
Vår trädgårdsbok
Prisma
Marie och Björn Hansson med
flera
Allt om trädgård
Natur och Kultur
Christel Kvant/Inger Palmstierna
Vår trädgårdsbok
Prisma
Marie och Björn Hansson med
flera
Allt om trädgård
Natur och Kultur
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!