Nya grepp i konfagrupperna

Hockey, hästar och resa i Europa. Det är några av aktiviteterna som konfirmander i Västervik erbjuds. Men var finns Gud? Och vad är konfirmation egentligen?

Anette Lindblom Franzén, arbetsledare och präst i Västerviks församling.

Anette Lindblom Franzén, arbetsledare och präst i Västerviks församling.

Foto: Kristina Westring

Västervik2018-04-15 20:30

I dagarna har ungdomar i Södra Tjust pastorat fått reklamlappar i brevlådan som handlar om konfirmationsgrupper. Texten ställer frågor som: Vill du bli en bättre hockeyspelare? Vill du följa med på upptäcktsfärd genom Europa? Är du en nyfiken person? För att sedan välkomna ungdomen att bli konfirmand och utforska livet i stort och smått. Avsändare är Svenska kyrkan, Södra Tjust pastorat. Ingenstans nämns Gud.

Hur kommer det sig att Gud inte finns med i informationen?

– Gud är en självklarhet. Det är tydligt att det handlar om konfirmationsgrupper och att det är från Svenska kyrkan. Första steget är att välja i vilken grupp man vill vara, säger Anette Lindblom Franzén, arbetsledare och präst i Västerviks församling.

Vad är konfirmation?

– Man bekräftar sin tro på Gud. Den tro man är döpt till.

Varför ska man gå med i en konfirmationsgrupp?

– Det är ett tillfälle att testa sina tankar om livet. Man blir tagen på allvar och ges chans att fundera på livsfrågor tillsammans med andra. Men man förbinder sig inte att genomgå konfirmationen på slutet. Det kan hända att man kommer fram till att man inte vill konfirmera sig.

De grupper som Södra Tjust pastorat erbjuder det kommande året är mat, häst, hockey, resa och rollspel.

– Det är dessa spår som har utkristalliserats. Personalen har fått tänka fritt utifrån ungdomars intressen.

Anette Lindblom Franzén säger att innehållet vad gäller själva konfirmationen är den samma som tidigare men pedagogiken förändras i takt med vad ungdomarna tycker om att göra.

– Aktiviteten är en form att vara i för att kunna samtala om existentiella frågor.

I gruppen som heter ”Med hästens hjälp” behöver deltagarna inte ha någon hästvana. Under konfirmationsåret planeras bland annat meditationsridning, frihetsdressyr och westernridning.

– Det handlar om vad man i umgänge med hästen kan lära och upptäcka om livet, säger Anette Lindblom Franzén.

Antal personer som konfirmerar sig minskar i Sverige. År 1976 var det 75 259 konfirmander och 40 år senare, 2016 var det 28 070 stycken. En minskning med drygt 60 procent. Det visar statistik från Svenska kyrkan. I Södra Tjust pastorat ligger antal konfirmander på en stabil nivå de senaste åren. Från 2014 är snittet cirka 65 stycken per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!