Nya fondsparare påverkar börsen

De är handlingskraftiga och otåliga och säljer snabbt om börskurserna börjar dala - vilket bidrar till ytterligare kursfall. Lär känna en ny maktfaktor på börsen: den aktiva fondspararen.

Köptillfälle. Claes Hemberg tycker att man ska se ett snabbt börsfall som ett tillfälle att köpa.

Köptillfälle. Claes Hemberg tycker att man ska se ett snabbt börsfall som ett tillfälle att köpa.

Foto:

Västervik2007-06-29 00:25
Förr var fondspararna passiva. De sparade i samma allemansfond år ut och år in, och väntade ut lågkonjunkturer med tålamod - eller kanske snarare ointresse. Fondsparande var något långsiktigt, så varför bry sig om ett tillfälligt hack i kurvan?
Det finns visserligen fortfarande gott om den sortens sparare. Men de blir färre, samtidigt som en annan fondsparartyp växer i antal och inflytande: den intresserade, aktiva och otåliga som noga följer börsutvecklingen, ofta flyttar sitt kapital, och bara vill vara med på uppgångarna.
- För två, tre år sedan omsattes aktiefonder för 10-15 miljarder kronor i månaden i Sverige. I dag har det vuxit till 60 miljarder i månaden, säger Claes Hemberg, informationschef på Avanza. Vanlig aktiehandel omsätter runt 100 miljarder per månad och inom något år kan fonderna ha kommit ifatt. Då har vi verkligen en ny situation.

Att fondspararna ändrar sitt beteende påverkar hela börsen, konstaterar Claes Hemberg. De trögrörliga fondspararna har varit en stabiliserande faktor i aktiehandeln, och vi kan vänta oss en mer svängig börs vartefter den gruppen krymper. Och ett fondsparardrivet börsfall ser annorlunda ut än ett aktiesparardrivet, påpekar han. De mest omsatta börsjättarna betraktas allmänt som mer stabila och säkra investeringar än småbolag. Men vid det stora börsfallet för ett år sedan blev utfallet tvärtom.
- Det var första gången som de aktiva fondspararna gav sig tillkänna på allvar. Plötsligt sålde 700 000 svenskar framför allt allemansfonder och tvingade ner börsen 18 procent på bara två, tre veckor. Att det var breda svenska fonder som såldes gjorde att det framför allt blev börsens 30 största bolag som tog stryk.

Claes Hemberg ser flera skäl till fondspararnas ändrade beteende: vi har blivit vana att sköta vår ekonomi via internet, det har blivit enklare att köpa och sälja fondandelar och det finns många fler fonder att välja på.
- En viktig faktor som ofta glöms bort är PPM. Införandet av PPM-systemet gjorde att svenskarna fick upp ögonen för det enorma fondutbud som finns, och att de fick träning i att köpa och sälja fonder. Eftersom det dels är gratis att byta fonder i PPM, dels kommer in nya pengar att placera varje år, så har premiepensionssystemet blivit lite av en experimentverkstad som väckt många sparares intresse. Det tror jag att varken PPM eller någon annan hade förutsett.

De nya aktiva fondspararna har gjort Stockholmsbörsen lite mer lik börser i tillväxtekonomierna, som Kina och Indien, där en stor andel privatsparare går in och ut ur aktiemarknaden och på så sätt framkallar stora kursrörelser, säger Claes Hemberg. Men för småspararen är det sällan en bra placeringsstrategi att försöka pricka börsens vändningar, tycker han.
- Det är få som lyckas sälja vid rätt tillfälle, och de som gick ur börsen vid raset för ett år sedan missade höstens stora uppgång. Inställningen att man bara vill vara med när börsen går upp är nog ett nybörjarfenomen. Många av dem som sålde i maj 2006 hade nog mer is i magen när det skakade till i mars i år.
- Å andra sidan hade det tillkommit nya, orutinerade fondsparare som var snabba att sälja. Så överaktiva nybörjare kommer nog alltid att finnas. Men det mest rationella beteendet vid ett snabbt börsfall tycker jag är att betrakta det som ett köptillfälle.
Claes Hembergs råd till aktiva fondsparare
Acceptera att tillväxtfonder rör sig mer. De närmaste 30-40 åren lär Indien- och Energifonder växa rejält, men resan kommer att bli ojämn. Ha is i magen och följ med i berg- och dalbanan.
Äg inte för mycket i en viss region eller bransch. 5 procent per nisch kan vara en rimlig nivå.
Köp dina andelar vid två, tre tillfällen när du bestämt dig för en fond. På det sättet minskar du risken för att köpa allt när det är som dyrast.
Tänk på helheten. Placera en stor del av aktiesparandet utanför tillväxtmarknaderna, i exempelvis globalfonder.
*Satsa på lågrisk-hedgefonder istället för räntefonder. De ger betydligt mer och har nästan lika låg risk. (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om