Nya fängelset del av budgeten
Håkan Juholt
Foto:
Snabbt kablades nyheten om ett nytt fängelse i Västervik ut.
Dessvärre rör det sig om en nygammal nyhet. Det som nämns i vårpropositionen är det fängelse som just nu byggs på Norra sjukhusområdet med 110 platser.
Det har tidigare talats om ytterligare en anstalt i Västervik med 100-200 platser. Den nämns inte i vårbudgeten. Regeringen säger att man noga ska följa kriminalvårdens utveckling för att 2006 återkomma med förslag till åtgärder.
Däremot kan ett regeringsbeslut som kungjordes i förra veckan få betydelse för Västervik.
Där får kriminalvårdsverket i uppdrag att skapa nya jobb på fyra orter i landet: Arvidsjaur, Östersund, Haparanda och Luleå.
Kan det påverka Kalmar läns möjligheter att få ett storfängelse?
-Ja, vi behöver ju inte hur många nya fängelser som helst, svarar Lars Bergman, planeringschef på Kriminalvårdsverket.
Betyder regeringens uppdrag att det är de fyra orterna som har allra störst prioritet?
- Ja, det är politikerna som bestämmer, däremot vet jag inte om det blir Malmö, Helsingborg eller någon annan ort som drabbas, säger Lars Bergman.
Vårpropositionen presenterades i länet av Håkan Juholt, vice partisekreterare i socialdemokraterna. Han nämner ytterligare ett antal inslag av intresse för Västervik:
Som VT skrivit tidigare får Rikstrafiken 100 miljoner kronor årligen 2005-2007 för att stärka sin dåliga ekonomi. Det ökar myndighetens möjligheter att delta i räddningsaktionen av Tjustbanan.
10 000 långstidsarbetslösa ska hjälpas in på arbetsmarknaden med anställningsbidrag där staten betalar 85 procent av lönen under de första 18 månaderna. 530 personer i Kalmar län ska få den hjälpen. Håkan Juholt bedömer att många av dem kommer från Västerviks kommun.
- Reformen är en vitamininjektion. Genom att bryta den onda cirkel som långtidsarbetslöshet är så stärker man individens självförtroende.
Mer pengar till kommunerna. Bland annat blir det riktade bidrag till skola och förskola. Enligt preliminära beräkningar får skolan i Västerviks kommun 8,5 miljoner kronor. Det riktade stödet till förskolan ska motsvara 19 tjänster i kommunens barnomsorg.
Elever som gått gymnasiets individuella program har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Det ör sig ofta om studiesvaga elever. Nu ska kommunerna få ett bidrag motsvarande 50 kronor per invånare för att hjälpa elever från IV. För Västerviks del skulle stödet motsvara 1,8 miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!