Nya familjer till kommunen som bott i modulhusen

Det har gått ungefär ett år sedan fyra modulhus i Ankarsrum blev klara och asylsökande familjer flyttade in. Nu har flera av dessa familjer fått uppehållstillstånd och bor i kommunen.

Bra läge. De fyra modulhusen är centralt placerade i Ankarsrum.

Bra läge. De fyra modulhusen är centralt placerade i Ankarsrum.

Foto: Kristina Westring

Västervik2017-01-01 11:00

Modulhusen gjordes handikappanpassade och flyttbara för att i ett senare skede kunna användas till andra ändamål. Det var Älö trä som byggde husen på uppdrag av Västerviks kommun och Migrationsverket hyr dem av kommunen. Projektet blev känt som ”Västerviksmodellen” och flera andra kommuner var intresserade av liknande hus.

– Migrationsverket hade avsiktsförklaringar om fler asylboenden enligt Västerviksmodellen med ytterligare ett antal kommuner, men planerna har skrinlagts. Intresse fanns visserligen hos ett antal kommuner, men processerna för bygglov och att verkligen kunna börja bygga är långa. Antalet asylsökande minskade samtidigt under 2016, vilket sammantaget har gjort att behovet av nya asylboenden just nu inte lika stort som tidigare, skriver Olaf Zobel, presskommunikatör på Migrationsverket i ett mejl till VT.

I Västerviks kommun placerades husen i Ankarsrum.

– Vi var noga med att det skulle fungera med skolgång för barn. Det skulle även finnas möjlighet till fritidsaktiviteter och föreningsliv, säger Christina Ekstrand, verksamhetschef för Integration och flyktingmottagning i Västervik kommun.

Men det hela stannade inte bara vid ett boende. En annan viktig aspekt var att planera mer långsiktigt och bedriva integrationsarbete. Västerviks kommun, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen skrev en avsiktsförklaring där de olika parterna skulle ha ett nära samarbete som gick ut på att matcha behov av arbetskraft i kommunen med de asylsökandes kompetenser.

– Det gäller alltså för oss att hitta asylsökande med kvalifikationer som det är brist på i Västerviks kommun, säger Anna Ståhlgren, Migrationsverkets teamleader för boende i Norra Kalmar län.

Det kan även vara ett särskilt behov som familjen har som gör att modulhusen passar bra.

Har ni lyckats hitta dessa personer?

– Ja, det har vi. Det är fem familjer som har fått uppehållstillstånd och som har flyttat ut i Västerviks kommun, säger Ståhlgren.

Migrationsverket har skrivit ett avtal med kommunen på sex år och det är nu fem år kvar.

Hur ser det ut i dagsläget? Bor det familjer i alla hus?

– Just idag är det en lägenhet tom. Men vi räknar med att det ska komma en ny familj inom en vecka. Boendet har plats för åtta familjer med sammanlagt 48 personer. Vi har ett bra samarbete med Västerviks kommun och vi upplever att de asylsökande har kommit väl in i samhället, säger Ståhlgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!