Nya fall på sjukhuset – nu provtar man många fler

Ytterligare två medarbetare har konstaterats smittade av det nya coronaviruset på Västerviks sjukhus.

Lisa Labbé Sandelin säger att man just nu väntar på svar för att se om man måste börja provta på andra avdelningar på sjukhuset.

Lisa Labbé Sandelin säger att man just nu väntar på svar för att se om man måste börja provta på andra avdelningar på sjukhuset.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2020-08-18 09:59

Under dagen kunde man konstatera att ytterligare två medarbetare på sjukhuset, varav en person som inte tillhör vårdpersonalen, konstaterats vara smittad. Det rör sig nu alltså om tio ur personalen på avdelningen, tre patienter, två anhöriga och det nya fallet.

Efter tisdagens resultat beslutade man att provta ytterligare 50 personer som tillhör samma personalgrupp som den person som konstaterats smittad.

Samtidigt öppnade man under tisdagen den avdelning där man först hittade smittan för nya patienter.

– Vi känner oss trygga med att öppna avdelningen igen. Den som är i behov av vård ska inte avstå från att söka av oro för att bli smittad, sade sjukhuschefen Henrik Holmberg i ett pressmeddelande.

Enligt regionen har ingen av dem som testats positiva varit i behov av sjukhusvård för covid-19. De patienter som konstaterats smittade har varit inlagda av andra skäl. 

Tidigare under tisdagen beskrev Lisa Labbé Sandelin hur arbetet går till.

– Vi arbetar utifrån principen "ringar på vattnet". Varje nytt fall kan leda till en helt ny ring, eller så måste vi utvidga ringen,  

Inkubationstiden, den tid som det tar att få symptom efter att man blivit smittad, är 2 till 14 dagar, men de allra flesta uppvisar symptom efter cirka fem dagar.

– Helst ska man inte provta direkt vid symptom utan vänta ett dygn. Ibland är det helg, så när vi fångar en person så kan det ha gått ganska lång tid, man har haft symptom under några dagar. Provsvaret tar mellan en till tre dagar, så har man haft symptom under några dagar börjar det bli bråttom att smittspåra.

När det handlar om känsliga miljöer, ofta vård och omsorg, är man extra försiktig.

– Vi tar ett snabbt prov tidigt för att få en lägesbild, men kan vara för tidigt. Då kan några vara negativa men bli sjuka om två dagar. Sen finns det också en liten del som inte har några symptom alls, de kan gå under radarn. Så därför provtar vi hela personalgruppen för att få med alla.

 Tidigare tog man bara prov på dem som uppvisade symptom.

– Rutinen är att man ungefär tre dygn senare tar ett omprov för att hitta alla. Man kan hitta folk både i första och andra omgången.

– Varje gång vi hittar ett fall blir detta ett så kallat indexfall. Då kartlägger vi det, vilka personer de träffat, om de träffat andra patienter på andra avdelningar och så vidare. Då genomför vi en helt ny smittspårning.

Nu är det alltså det man börjar att göra.

Karta: Västerviks sjukhus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!