Nya bud: Mer av Stenhamra i Västervik ska bevaras

Planarbetet för Stenhamra i Västervik fortsätter. Det ska fortfarande bli bostäder där. Men Gula villan med omgivande trädgård och tegellängan nere vid vattnet ska sparas.

Johan Delvert vid Gula villan i Västervik. Den ska nu sparas.

Johan Delvert vid Gula villan i Västervik. Den ska nu sparas.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2024-11-28 03:00

Det är planarkitekt Johan Delvert på Västerviks kommun som håller i arbetet med detaljplanen. Sedan vi skrev om ärendet sist, i december förra året, har det hänt en hel del.

Bland det viktigaste för det fortsatta arbetet är att länsmuseet gjort en utredning om kulturmiljön. Författare är antikvarie och historiker Magdalena Jonsson och bebyggelseantikvarie Liselotte Jumme. De slår fast att det finns flera skyddsvärda delar i området.

En är tegellängan vid Gamlebyviken, ett minne av stenindustrin på platsen. Den föreslås få rivningsförbud. Dessutom vill utredarna att den omfattas av skydds- och varsamhetsbestämmelser.

Tegellängan har dock varit med även i tidigare skisser på hur området skulle kunna se ut i framtiden.

undefined
Gula villan vid Stenhamra är skyddsvärd, ihop med sin trädgård och uthuset.

Det nya är att även Gula villan, ibland kallad Flinkska villan, med uthus, ska sparas åt eftervärlden. Utredningen pekar ut både villan och uthuset som "särskilt kulturhistoriskt värdefulla".

Detsamma gäller trädgården, som anses vara "en viktig förstärkande del i det kulturhistoriska värdet".

Såväl villan som uthuset föreslås få rivningsförbud och förses med varsamhetsbestämmelser. Länsmuseet föreslår att "så stora delar av trädgården som möjligt" sparas, och att alla de skyddsvärda husen restaureras och ändras på ett varsamt sätt, så att de kan användas långsiktigt.

Kartor och bilder från tidigt 1900-tal visar såväl Bröderna Flinks stenhuggeri som den villa där familjen Flink huserade. Även uthuset fanns då.

Villan är byggd i början på 1900-talet, men efter 1905. Den var kvar i familjen Flinks ägo fram till 1979-80, då den såldes till Västerviks kommun.

undefined
Sankta Gertruds kyrka och den gamla almen styr exploateringen vid Stenhamra.

Länsmuseets utredning påverkar det fortsatta planarbetet.

– Gula villan har särskilda värden, så den vill vi bevara nu, och en stor del av parkområdet. Även tegellängan är skyddsvärd, men det var den från början också, säger Johan Delvert.

Vi besöker trädgården tillsammans, och han pekar ut flera träd som en annan utredning bedömt vara värda att spara. Bland annat en gigantisk alm, som än så länge har undgått att drabbas av almsjukan.

– Den är ett så kallat jätteträd, så den vill vi bevara.

Före sommaren nästa år ska ett förslag till detaljplan ut på samråd. Innan dess ska en volymstudie göras, för att se hur den planerade exploateringen av Stenhamra påverkar det närliggande riksintresset. Här ska tonvikten ligga på två höga element i området, Sankta Gertruds kyrka och almen, och vad som konkurrerar med dem.

undefined
Vision för Stenhamra oktober 2023. På platsen för Gula villan står flera hyreshus.
undefined
Johan Delvert vid Gula villan i Västervik. Den ska nu sparas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!