Nya bostadsområdet blir fall för rätten – igen

Grönområden och folkhälsa, eller 23 nya bostäder i centrala Västervik? Striden om bostadsbygge vid Gamla vattentornet har nu landat hos Mark- och miljödomstolen.

I kommunens planhandlingar finns ritningar över hur bebyggelsen vid gamla vattentornet skulle kunna se ut i framtiden.

I kommunens planhandlingar finns ritningar över hur bebyggelsen vid gamla vattentornet skulle kunna se ut i framtiden.

Foto: Västerviks kommun

Västervik2022-11-16 06:00

Konflikten om bostadsplanerna är återkommande.

Redan 2009 fanns planer på att förtäta Västervik genom att bygga bostäder vid gamla vattentornet som ligger några hundra meter från resecentrum i Västervik. 

En detaljplan som antogs 2017 överklagades, och rätten instämde i närboendes farhåga om att den moderna planerade tillbyggnaden på vattentornet skulle bli alltför dominerande mot tornet. 

Planerna bantades ned, och trots närboendes kritik antogs en detaljplan i maj 2022. 

Efter ombyggnation väntas det 120 år gamla vattentornet inrymma 9-10 våningsplan för boende/kontor och 1-2 våningsplan i botten för teknik-, förrådsutrymmen och dylikt.

13 radhus väntas kunna uppföras på det nuvarande grönområdet, fördelat på 7 radhus vid Repslagaregatan och 6 radhus vid Kattkullegatan. Husen kommer vara i två plan och som högst 8 meter. 

undefined
I kommunens planhandlingar finns ritningar över hur bebyggelsen vid gamla vattentornet skulle kunna se ut i framtiden.

Det är denna nya detaljplan som nu landat hos mark- och miljödomstolen, efter att närboende överklagat den.

Kommunens egna miljö- och byggnadsnämnd var kritiska mot att skogsdungen kommer försvinna, eftersom grönytor fyller en viktig klimatreglerande funktion. Och "det största problemet" är att grönytor byggs bort, skriver nämnden:

– Detta är något som generellt bör undvikas så långt det är möjligt då de gröna ytorna fyller en viktig funktion för allmänhetens möjligheter till rekreation och utomhusvistelse, något som i högsta grad bidrar positivt till folkhälsan.

Kommunstyrelsen ställde sig häromveckan bakom ett utlåtande som skickas till rätten, och står fast vid planerna.

Behovet av bostäder i Västervik är stort. Att förtäta staden är ett bra alternativ, särskilt eftersom kommunen idag i princip inte äger någon mark där bostadsbygge är lämpligt, skriver de.

Kommunen påpekar också att "kattkulleparken" inte helt kommer att försvinna: själva berget sparas som naturmark, och kommer förbli tillgängligt för rekreation. 

undefined
Arkivbild. Här får vi en överblick av kattkulleberget och Gamla vattentornet i sin helhet.

De närboende å sin sida tvivlar på att berget kommer upplevas som tillgängligt eftersom det kommer omges av bostäder.

Närboende är också oroliga för att deras bostäder ska påverkas vid sprängningar i berget, och att bortsprängningar ska släppa ut de höga koncentrationer av radon som uppmätts på kattkulleberget. 

Här förtydligar kommunen att det gjorts en omfattande riskanalys, och att riskbedömningar och analyser även kommer göras när det väl blir dags att börja bygga. 

undefined
En arkivbild visar avståndet mellan grannarnas hus och det gamla vattentornet och det tillhörande grönområdet. Foto: Ellinor Harrysson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!