Nya anhöriggrupper i Västervik
Det finns redan anhöriggrupper för demenssjuka i Västerviks kommun, men nu vill man utöka verksamheten till att även omfatta strokedrabbade.
Stöd för anhöriga. Annelie Carlsson, demenssjuksköterska, Asta Johansson, anhörigkonsulent, Linda Ulvbane, distriktssköterska och Margareta Andersson från Mimergården arbetar med att stödja människor som vårdar en svårt sjuk anhörig i hemmet.Foto: Anna Persdotter
Foto:
- Vi har en anhöriggrupp per termin och vi sköterskor är med på de tre första träffarna. Sedan sköts de återstående fyra av Röda korset, säger Linda Ulvbane, demenssköterska på hälsocentralen Esplanaden.
Hon har märkt att anhöriggrupperna är väldigt betydelsefulla för de som vårdar sina anhöriga i hemmen.
- Det finns egentligen behov av att ha fler grupper per termin, säger hon.
Även anhöriga till stroke-patienter kan behöva extra stöd. Asta Johansson är anhörigkonsulent på Västerviks kommun och hon arbetar hela tiden för att utveckla arbetet med anhörigstöd.
- När man drabbas av sjukdom i familjen minskar ofta vänskapskretsen och de sociala kontakterna. Man kan inte gå ut och träffa folk som man har gjort tidigare. Människor är sociala varelser och vi har behov av att prata och rådgöra med andra. Genom anhöriggrupper får man träffa andra som är i samma situation och prata med någon som förstår, säger hon.
Anhörigverksamheten kan även förmedla kontakter med kommunens biståndshandläggare som beviljar avlastning, till exempel i form av avlösarservice, dagverksamhet och korttidsboende. Om patienten är så sjuk att han eller hon behöver ständig tillsyn kan det vara svårt att till exempel komma iväg och handla och göra annat som måste göras. Man kan även behöva lite tid för sig själv ibland.
Att satsa mer på att hjälpa anhöriga tror de som arbetar med verksamheten även skulle kunna spara pengar.
- Man ska komma ihåg att man sparar otroligt mycket pengar på att anhöriga vårdar och det är viktigt att stötta dem redan i ett tidigt skede. Det finns bara positiva saker att vinna på det, både för patienten, de anhöriga och samhället, säger Annelie Carlsson, demenssjuksköterska på hälsocentralen Stora trädgårdsgatan.
Många vänder sig även till Mimergården, som har specialiserat sig på att hjälpa demenssjuka och deras anhöriga.
- Många problem löser sig bara man får komma hit och prata med andra, säger Margareta Andersson som arbetar på Mimergården.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!