Marcus Höglund möter upp med båt vid Horns udde och vi är flera som kliver på. Det är personal som ska installera kylar och ismaskiner, en rejäl laddning med dryck får också åka med, utöver kökschefen Victor Nilsson och Marcus sambo Katarina Svensson. Åsa Nilsson är också med förresten, hon sköter hemsida och administration, bland mycket annat.
Marcus och Katarina äger företaget men restaurangen kommer Victor och hans fru Annika Melkersson sköta. Annika sov över inatt, för att kunna jobba så mycket som möjligt.
De är ett litet sammansvetsat gäng.
Victor och Annika är båda "restaurangrävar" och har bland annat haft två krogar i Oskarshamn och sköter även VIP-restaurangen när IK Oskarshamn spelar. Krogarna har de sålt, det blir Idö för hela slanten i sommar.
– Jag har jobbat på krog i Stockholms skärgård, så helt ovant är det inte. Man får planera menyn utefter förutsättningarna, att det blir mycket gäster på kort tid när turbåten lägger till, men det ska inte vara några problem, säger Victor på vägen ut.
Man börjar med försommarmeny, för att växla upp ytterligare efter midsommar.
Det är en kort båttur till ön, den ö som i sommar kommer bli deras hem. Och inte bara deras, Marcus och Katarina har fem barn, Victor och Annika ett, så medelåldern sjunker nog en smula under högsäsongen.
Och så Chiefen förstås, ägarnas hund. Han springer omkring bland snickare och bodar som han aldrig gjort annat.
– Barnen älskar det här också. Bara för någon dag sedan var Gabriel här och fiskade och stod på SUP-bräda, han stortrivs, säger Katarina när vi kommit ut.
Uthyrning av sådan kommer man också ha.
Lite extra fokus kommer att läggas på barnen, berättar Katarina och Åsa. Hon ska i dagarna måla en trollstig som barnen kan följa.
– Och så finns det en fin strand och vi kommer ordna med en lekplats. Det är viktigt att de känner sig välkomna här, säger Katarina.
Marcus är van vid sjön, han har kört skärgårdstrafiken i södra delen av Tjust skärgård och norra Misterhults skärgård länge, i företaget finns Lindhaga varv med. Han har kört ribbåt, bland annat till Idö, och är yrkesdykare, bara för att nämna en del. Och nu också krögare alltså. Men den delen försöker han inte lägga sig i så mycket.
– Men det är Katarina som är chefen över alltihop, säger han med ett leende.
Beslutet att köpa Idö Skärgårdsliv växte fram. När de väl bestämt sig var det full fart.
– Jag jobbar väldigt mycket...så det här är ett sätt för oss alla att vara tillsammans, att arbeta tillsammans, fortsätter Marcus.
Till vardags är Katarina miljö- och kemikaliesamordnare men i sommar blir det något helt annat.
– Det ska bli så spännande tycker jag, också att jobba tillsammans med Marcus. Just nu är det så klart med skräckblandad förtjusning som jag tänker på lördag, man vet ju inte vad som komma skall.
– Men alltså, första gången jag kom hit var det bara: wow! En sån här utsikt som från restaurangen är svår att slå, eller hur?
Restaurangen är inte allt. Satsningen på Idö är långsiktig, Marcus har planer för många år framöver. Och fokus kommer ligga på båtfolket.
– Allt som vi hade hoppats hinna med kommer vi inte hinna i år, det är bara att inse. Det finns utomstående faktorer som man inte helt kan råda över, säger Marcus.
Nere vid hamnen byggs ett stort trädäck. Där ska det tillslut blir även hamnkontor och en bistro i samma byggnad, men det får vänta tills nästa år.
– Vi har renoverad handelsboden här istället, där kommer det att bli en bistro och glass, massor av glass, berättar han vidare.
Hamnen ska bli stor och mycket lättare att lägga till i.
– Vi vill att man ska övernatta här och utveckla det till ett naturligt stopp där man kan köpa sin proviant. Det här året känner vi oss för, vad vill folk ha, vad kan vi leverera. Det finns massor av idéer. Många har redan efterfrågat sälsafari och det ringer folk och vill boka allt möjligt hela tiden. Det känns extra roligt. Vi får utveckla företaget efter hand.
Annika piffar upp utemiljön med växter och ljustslingor när vi pratar.
– Det är en hel del kvar, men det är bara att "kötta" på, vi kommer att bli klara. Jag tänker att det måste finnas något för alla. Dels fokus på bra skärgårdsmat med fisk och skaldjur men också något för de som inte vill ha det.
– Vi kommer ha halvportioner till barn, men också hamburgertallrik. Vi vill att barnen ska kunna äta vad vi äter.
Så fortsätter de alla att jobba, ända in i det sista. På lördag är det skarpt läge.