Västerviks miljö och Energi AB (VMEAB) är ansvariga för kommunalt vatten och avlopp.
Projektchef Ruben Öberg berättar att VMEAB de senaste två åren utrett den nuvarande taxan med hjälp av konsulter och jurister, och nu föreslås en ny taxa.
Anledningen? Västerviks taxa uppfyller inte kraven i lagen om allmänna vattentjänster, som säger att taxan ska vara skälig och rättvis.
Om politikerna godkänner förslaget kommer den nya taxan att införas 1 januari 2022.
Eftersom förslaget är under beredning och inget beslut har fattats har VMEAB ännu inte gått ut med någon information kring detta.
– I de fall den nya taxan innebär en större ökning kommer vi informera de kunderna, säger Öberg.
För att göra VA-avgiften mer skälig och rättvis föreslås en högre andel fasta avgifter, och en lägre andel rörliga avgifter.
– Det betyder inte att VA-avgiften i sin helhet för den enskilde fastighetsägaren blir högre, poängterar Suzan Nilsson, tillförordnad affärsområdeschef för affärsområde vatten på VMEAB.
Att de kommunalt anslutna VA-kundernas taxa idag baseras på en hög del rörliga kostnader gör att intäkterna svajar från år till år. Och om fler sparar på vattnet skulle kubikmeteravgiften behöva höjas.
– Det är viktigt att vi har en viss förutsägbarhet gällande intäkter i vår omfattande verksamhet, säger Ruben Öberg.
En höjning av kubikmeteravgiften drabbar också de som sparar på vattnet.
Idag utgörs inkomstfördelningen i taxan av 56 procent rörliga avgifter, och 44 procent fasta avgifter. I förslaget minskar rörliga avgifter till 40 procent, och fasta avgifter ökar till 60 procent.
Hur olika kunder kommer påverkas av den nya taxan är däremot svårt att säga, eftersom många olika parametrar påverkar taxan. Förslaget ska debatteras i kommunfullmäktige i oktober, men vid sammanträdet 27 september höll Nilsson ett informationsföredrag för politikerna.
Vad är då nytt?
En ny fast parameter kommer att införas, baserad på kapacitetsbehovet. Under informationen på kommunfullmäktige jämfördes utformningen av parametern med elens säkringsabonnemang.
– Det innebär att småhusägare med ett lägre kapacitetsbehov betalar en låg avgift, och fastigheter med stort kapacitetsbehov betalar en högre avgift, sa Nilsson.