Ny utbildning kortsiktigt bakslag för polisen

Polisförbundet varnar för att den nya polisutbildningen i Malmö kortsiktigt kommer att bli ett bakslag för Polisregion syd. Men lokalpolisområdeschefen tror inte att Västervik drabbas.

Polisen. Sophia Willander, Polisförbundets ordförande i Förbundsregion Syd. Anders Pleijel, lokalpolisområdeschef för Västervik, Oskarshamn, Vimmerby och Hultsfred.

Polisen. Sophia Willander, Polisförbundets ordförande i Förbundsregion Syd. Anders Pleijel, lokalpolisområdeschef för Västervik, Oskarshamn, Vimmerby och Hultsfred.

Foto: Pernille Tofte, Kristina Westring

Västervik2017-12-27 21:00

Om ett år startar en ny polisutbildning i Malmö. Det innebär att det snart kommer att gå att utbilda sig till polis på fyra orter i Sverige och två av landets polisutbildningar ligger dessutom inom Polisregion syd, som sträcker sig från Malmö i söder till Västervik i norr.

– Givetvis kommer den nya utbildningen att locka duktiga, äldre och erfarna poliser, säger Sophia Willander, Polisförbundet Region syds ordförande.

Av de totalt 68 polislärare, som undervisar på Linnéuniversitetets polisutbildning i Växjö, har cirka 45 personer tidigare arbetat som poliser inom Polisregion syd. Det motsvarar två tredjedelar av det totala antalet polislärare i Växjö.

– Allt talar för att det blir likadant i Malmö. Det innebär ett riktigt bakslag för verksamheten, säger Sophia Willander som inte tycker att det är så bra att ytterligare en polisutbildning hamnar inom Polisregion syd.

Hon menar att Region syd behöver kompenseras för detta genom att tilldelas fler polisaspiranter.

Anders Pleijel, som är lokalpolisområdeschef för Västervik, Oskarshamn, Vimmerby och Hultsfred, bedömer inte att hans lokalpolisområde kommer att drabbas.

– Vi ligger för långt ifrån Malmö, säger han.

Men även i Västervik råder det brist på poliser, främst för yttre tjänst.

– Vi får nya poliser varje halvår, men en farhåga är gränsproblematiken och att de nyanställda inte får jobba här, säger Anders Pleijel och berättar att de fyra nyanställda som började nu i december inleder sin anställning med arbeta sex månader vid Gränspolisen i Malmö.

– Tänk dig att vara helt ny på jobbet och ta de första stapplande stegen i yrket jättelångt hemifrån, kommenterar Sophia Willander som tycker att Polisområde Malmö få lite mer resurser.

– Som det ser ut i dag är inte Malmö självförsörjande vad gäller gränshanteringen utan får låna från andra håll.

I dagsläget fylls inte utbildningsplatserna på landets polisutbildningar. Enligt Sophia Willander står 500 stolar tomma. Hon menar att en ny polisutbildning inte löser bristen på poliser, i varje fall inte på kort sikt.

– De senaste åren har fler poliser än tidigare lämnat yrket och den största gruppen av de som slutar är poliser i 40-årsåldern, säger Sophia Willander och berättar att polislönen ligger 4 000 kronor under rikssnittet för statliga löner.

– Lönerna behöver höjas väsentligt för att polisen ska bli en attraktiv arbetsplats. Då kanske vi kan fylla utbildningsplatserna på en fjärde skola också, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!