Ny testmetod belyser bilbelysningen
Foto: BERTIL ERICSON/PRESSENS BILD I garaget under tidningen Vi Bilägares redaktion i Stockholm ryms det nya strålkastarlabbet. Chefredaktör Nils-Eric Frendin och journalisten Erik Rönnblom testar.
Foto:
Tidningen Vi Bilägare har som första tidning i världen utvecklat en ny testmetod för bilbelysningen. Och resultaten från de första testerna är både överraskande och alarmerande
Belysningen är en av bilens allra viktigaste säkerhetsfunktioner. Men hittills har det varit mycket svårt att göra några oberoende tester.
Inga biltidningar har objektiva och opartiska tester av belysningen. Inte ens det europeiska säkerhetstestet EuroNCAP har belysningen med som en del i sina tester än
De uppgifter vi alla fått förlita oss på har kommit från biltillverkarna själva och är oftast resultatet av mätningar i särskilda testmiljöer.
Men från och med nu blir det förändring.
Efter fem års funderingar och utveckling introducerar tidningen Vi Bilägare en egen testmetod för att mäta belysningens kvalitet på bilar.
? Så vitt vi vet är vi de enda i världen som har en metod för detta. Det kommer nog att röra om en hel del i branschen och förhoppningsvis få biltillverkarna att ta belysningen på större allvar, säger chefredaktören Nils-Eric Frendin.
Vi Bilägares första stora test publiceras i dagarna. Resultatet är överraskande.
20 nya bilar fick sitt halvljus uppmätt. Och skillnaderna var mycket förvånande. Den bästa bilen blev Volvo S40, vars halvljus räckte 100 meter. Sämst blev lyxbilarna BMW 318 och Audi A3 vars halvljus bara räckte 60 meter.
? Det är mycket stor skillnad. De där 40 metrarna ger ett par sekunders extra tid att reagera. Det kan faktiskt betyda skillnaden mellan liv och död, säger journalisten Erik Rönnblom som gjort testet.
? Det mest överraskande är att en gammal Volvo 245 från 1988 lyste 20 meter längre än A3 och 318. Att en så gammal bil kan ha bättre ljus än helt nya bilar hade jag aldrig kunnat tro.
En annan överraskning var att det nya xenonljuset inte med automatik var bättre än vanliga halogenlampor. Xenonlampor är mycket dyrare än vanliga och ska ge väldigt mycket bättre ljus. Men om inte designen och konstruktionen av resten av bilens lyktor är rätt, ger xenonlampan ingen fördel alls.
Exempelvis har både Renault Mégane och Renault Clio xenonlampor. Men medan Clio har bra räckvidd på ljuset får Mégane bottenbetyg. Ytterligare en överraskning i testet var att lågprisbilen Daewoo Nubira hade mycket bra halvljus.
Men frågan är om man ser skillnaden mellan ett bra och dåligt halvljus?
? Absolut. Vi testade Volvo S40 och BMW 318 på vägar utan gatubelysning och skillnaderna upplevdes väldigt påtagligt. Den som åkte i BMW:n blev nästan rädd, säger Erik Rönnblom.
Testutrustningen har tidningen utvecklat tillsammans med optikföretaget Optab och professor Kåre Rumar. Rumar är en av landets ledande experter på billjus.
Labbet där bilarna testas ryms i garaget under Vi Bilägares redaktion vid Norrtull i Stockholm.
Bilen körs fram mot en röd låda som med hjälp av linser och en tv-kamera skalar ner belysningen till en hanterlig skala. Ljus upp till 3 000 meter kan mätas. Kameran är försedd med optiska filter som gör dess känslighet lik det mänskliga ögat. I varje test registreras ungefär 15 miljoner mätvärden. Beräkningarna sker automatiskt med en egenutvecklad programvara och resultatet presenteras i en grafisk bild.
? Allt kan skötas av en journalist. Även om tekniken är mycket avancerad så är det enkelt att göra testerna, säger Nils-Eric Frendin.
De bästa av allt är att ljuset faktiskt mäts direkt på bilen i det skick den köps.
? Det visar hur ljuset är i verkligheten. Och det är ju egentligen det enda som är intressant för en bilägare, säger Erik Rönnblom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!