Algforskare i Göteborg ber Västerviksbor om hjälp

Med hjälp av allmänhetens ögon vill forskaren Ana Tronholm i Göteborg få bättre koll på algblomningen runt om längs kusterna. Nu ska de särskilt rikta in sig på Västerviksområdet.

Med hjälp av ny teknik hoppas Ana Tronholm och hennes forskargrupp kunna bli bättre på att förutse framtida algblomningar.

Med hjälp av ny teknik hoppas Ana Tronholm och hennes forskargrupp kunna bli bättre på att förutse framtida algblomningar.

Foto: Emma Petersson

Västervik2022-07-12 06:00

Genom att använda sig av bilder som allmänheten skickat in på alger ska Ana Tronholm, forskare i marinbiologi, spåra framtida algblomningar. Genom artificiell intelligens kan de använda bilderna för att sen visa hur de tror algblomningarna kommer se ut och när de kommer blomma. 

Sedan förra året har det funnits ett formulär på sajten "Informationscentralen för Egentliga Östersjön" (Googla på de orden). Genom forumet kan allmänheten rapportera in algblomningar som de stöter på. 

I mitten av förra veckan fanns det en rapportering i Östergötland, en i Uppsala och flertal i Stockholm. Men det fanns inga i närheten av Västervik. Men Ana Tronholm vill att användningen ska öka i småstäder vid kusten. 

undefined
Ana Tronholm planerar att komma till Västervik för att ge mer information.

– Jag pratade med Frida Ivarsson som också är med på projektet, som är från Västervik. Hon hade koll sedan innan att det var ett problem med algblomningen, speciellt runt öarna, säger Tronholm. 

Cyanobakterier skapar syrebrist, vilket gör det svårt för fiskar att leva i vattnet, som sedan förstås påverkar fiskares möjlighet till fångst.

Genom ett webbaserat formulär kan man rapportera in det man ser, med uppgifter om plats, färg, och datum. Och ladda upp bilder. 

– Bilderna är den viktigaste delen för att det ska funka, säger Ana Tronholm. 

Hennes plan är att under vecka 30, tillsammans med Frida Ivarsson, hålla ett seminarium i Västervik för att berätta mer om projektet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!