Ny teknik bakom många båtolyckor
Efter flera svåra olyckor till sjöss där de inblandade blint förlitat sig på GPS-navigatorer varnar nu polisen och Sjöräddningssällskapet för en allt för stor tilltro till tekniken. De digitala sjökorten är långt ifrån så tillförlitliga som många tror, säger man på sjöräddningen.
Olika slags sjökort. Thomas Hammarlund från Ljungby förlitar sig både på en GPS-navigator och sjökort på papper när han är ute med sin båt. Men problemet, säger man på sjöräddningen, är att allt fler personer tror att man kan lämna de gamla sjökorten hemma om man väl har köpt en GPS.FOTO: MATILDA AHL
Foto:
Varje år händer det olyckor runt de svenska kusterna orsakade av personer som enbart förlitar sig på GPS-navigatorer och helt slutar att titta ut över vattnet framför dem. Exakt hur många de är går inte med säkerhet att säga, men när Svenska Dagbladet frågade polis och sjöräddning i Stockholm blev svaret "väldigt många".
Även Torbjörn Karlsson vittnar om att problemet finns. Förra året fick besättningen i Loftahammar flera gånger rycka ut när förare av fritidsbåtar missat grynnor efter att ha tittat för mycket på sin GPS.
- Visst orsakar GPS:en en del tillbud med båtar som går på grund, även om vi inte har ryckt ut på något i år, säger han.
Enligt Torbjörn Karlsson tror många båtförare att de digitala sjökorten i GPS-navigatorerna är fullt uppdaterade. Men så är inte fallet.
Informationen i systemen kommer från de sjökort som finns på papper - och dessa kan vara mer än 100 år gamla.
- De stora lederna är uppdaterade, men inte områden som trafikeras mindre. Och självklart har mycket förändrats om sjökortet till exempel är från början av 1900-talet. Därför måste man hålla uppsikt själv också och inte bara följa vad som syns på GPS-skärmen.
Dessutom finns det en fördröjningen i informationen på skärmen. Uppgifter om båtens position skickas via satellit, och om GPS-navigatorn inte är rätt inställd kan fördröjningen vara upp till fem sekunder. Vid höga hastigheter kan detta få stora konsekvenser.
- När man ser punkten på skärmen har man redan rört sig framåt en bit. Ju högre hastighet man har desto större är felmarginalen, säger Torbjörn Karlsson och fortsätter:
- Däremot är GPS-utrusningen ett bra hjälpmedel, men det får inte helt överta den utkik man tidigare har haft.
Att GPS-navigatorerna är populära märks vid bryggorna i Västerviks gästhamn. De personer som VT talar med har alla GPS ombord.
- Den funkar bra, men självklart har jag vanliga sjökort med på båten också. Jag ser GPS:en som ett hjälpmedel och inte något som ersätter de gamla korten, säger Kenneth Jäderstig från Linköping.
- Använder man den rätt fungerar den jättebra. Men det är klart att man inte bara kan titta på skärmen och tro att allt ska gå bra då, säger Thomas Hammarlund från Ljungby.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!