Ny spårvagn kan underlätta resandet till Västervik
Den 13 maj får Västerviksborna möjlighet att se det senaste inom kollektivtrafiken. Då anländer en så kallad duospårvagn till Västervik, med möjlighet för allmänheten att provåka gratis.
Nytt koncept. Den så kallade duospårvagnen är ett nytt koncept inom den svenska kollektivtrafiken. Nu ska test genomföras med vagnen, som kommer till Västervik den 13 maj.FOTO: VÄG- OCH TRAFIKINSTITUTET
Foto:
Nu kan det dock bli ändring på detta. Ett nytt koncept - kallat duospårvagn - gör det möjligt att köra spårvagn även i städer utan ett befintligt spårvagnsnät. Detta eftersom duospårvagnen kan använda både vanlig järnvägsräls och spåren för spårvagnar för att ta sig fram.
Just nu pågår ett forskningsprojekt där duospårvagnens fördelar undersöks. Bakom projektet står Väg- och trafikinstitutet, tågtillverkaren Alstom och en rad kommuner i Östergötland.
Som del av projektet ska duospårvagnen under maj månad testas på Tjustbanan och Stångådalsbanan. Framförallt rör det sig om turer mellan Linköping, Åtvidaberg och Kisa, men inplanerat är också en tur till Västervik.
Lördagen den 13 maj får därför Västerviksborna möjlighet att både se och provåka den nya typen av spårvagn. Gratis provturer anordnas mellan stationen i Västervik och Jenny.
Förhoppningar är stora inför försöket, som är första gången som en duospårvagn sätts in i trafik i Sverige. Projektledningen talar om förenklat resande, förbättrad kollektivtrafik och en mer dynamisk arbetsmarknad.
Fördelarna med spårvagnen är många, säger Thomas Lange, som arbetar med information om projektet. Han nämner bland annat spårvagnens korta start- och bromssträckor, vilket gör att restiden kan förkortas.
- Det finns två tendenser inom järnvägen i dag. Dels att allt ska gå snabbare, med restider mellan Västervik och Linköping på en timme. Men för att restiden ska bli så kort finns det inte möjlighet för tågen att stanna på mindre stationer, eftersom det med vanliga tåg tar lång tid att bromsa in och accelerera.
- Duospårvagnen har fördelen att kunna starta och bromsa precis som en bil. Det gör att även mindre stationer i framtiden kan trafikeras, samtidigt som restiden kortas, säger Thomas Lange.
Redan i dag finns ett utbrett system för duospårvagnen i både Tyskland och Holland. De två vagnar som ska testas på Tjustbanan och Stångådalsbanan kommer från den tyska staden Kassel. Tågen har en maxfart på 100 kilometer i timmen, och ska enligt Thomas Lange vara lika bekväma som vanliga tåg.
Även i regionen kring Haag i Holland och i tyska Karlsruhe och Saarbrücken använder man i dag duospårvagnen som del av kollektivtrafiken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!