Varken Bostadsbolaget och Fogelvik Fastigheter hade i mitten av december några lägenheter att erbjuda ungdomar som vill flytta hemifrån.
– Men det är ju hela tiden en rörelse. 430–490 bostäder får nya hyresgäster varje år, säger Susanne Vidvik, marknadschef på det kommunala bostadsbolaget.
Vad gäller de mindre lägenheterna, som kanske primärt är aktuella som ett första eget boende, är det 21 stycken som blir lediga eller får nya hyresgäster inom en tremånadersperiod.
– Det är vad som ligger i röret just nu. Det är lägenheter som det inte tecknats avtal på ännu.
Västervik hamnar på plats 41 av de 223 kommuner som har mätts i undersökningen av Länsförsäkringar fastighetsförmedling. Kommunerna har rankats utifrån fyra kriterier: ungdomsarbetslöshet, bostadspriser, trångboddhet och tillgång till bostäder för unga.
Agneta Karlsson på Fogelvik berättar att de inte har några lediga lägenheter alls i Västervik. Enligt henne är det heller inte så stor rörelse, in- och utflyttning. De har många sökanden men inget kösystem.
Totalt har Bostadsbolaget 2 200 vanliga lägenheter. År 2018 var 819 av dem ettor och 1 263 tvåor.
Susanne Vidvik har ändå inte känslan av att det är så svårt för ungdomar att hitta boende här.
– Det kan vara lite väntetid men den är inte extremt lång.
Bostadbolaget har också infört att man kan ställa sig i bostadskö redan som 16-åring, men teckna kontrakt först vid 18 år.