De vill få föräldrar att snacka nätporr och gaming

Hur pratar man med sitt barn om porr? Ska man följa sitt barn på Snapchats karta? Och vad gör man om ens barn sprider en nakenbild på någon annan?

Att prata om porr, spel, nakenbilder och kroppsideal kan kännas svårt. Men det viktigaste med svåra samtal är att ha dem, oavsett om det känns krystat, tipsar poddarna Sara Nordling och Mikael Bergman.

Att prata om porr, spel, nakenbilder och kroppsideal kan kännas svårt. Men det viktigaste med svåra samtal är att ha dem, oavsett om det känns krystat, tipsar poddarna Sara Nordling och Mikael Bergman.

Foto: Martina Gradian

Västervik2021-07-05 19:30

Det, och mycket annat, ska kommunikatören Sara Nordling tillsammans med sexologen, kuratorn och familjebehandlaren Mikael Bergman reda ut i sin nya podd som riktar sig till Västerviks föräldrar.

– De flesta är oroliga för vad ens barn gör på nätet, men då kan man kanske avsätta en halvtimme när man diskar eller är ute och går för att lyssna på podden, säger Bergman. 

– Det är svårt att vara förälder och det kan kännas övermäktigt att ha koll på sociala medier, spel och allt som händer på nätet. Då är det lätt att tänka ”skitsamma”, berättar Nordling.

– Och det är farligt, tillägger Bergman. 

undefined
Porren är mer lättillgänglig än någonsin. Dickpics och nakenbilder skickas mellan mobiltelefoner i Västerviks kommun. Det vill Sara Nordling och Mikael Bergman lyfta i sin podd, inte minst för att vägleda föräldrar som har svårt att hitta rätt ord i sammanhanget.

Att unga spenderar en stor del av sin vardag på nätet är ett faktum. Från ett inspelningsrum på Västerviks stadsbibliotek gör Sara Nordling och Mikael Bergman sitt bästa för att överbrygga glappet mellan ungdomars digitala vardag och oroliga föräldrars farhågor. 

Bergman har tidigare föreläst om nätkränkningar, och idén om en podd har funnits i flera år.

– Vi är ju amatörer på det här, men det har blivit bättre än jag hoppats, säger Bergman, och berättar att det är många lyssnare, både från Västervik och utomläns.

Det gångna året har alla föreläsningar ställs in, men informationsbehovet är fortfarande stort.

– En podd blir ett lättillgängligt komplement. Efter föreläsningarna handlar många frågor om grooming (se faktaruta, red. anm.), och om det verkligen händer här. Det gör det. Många frågar också om hur mycket skärmtid som är bra, men det försöker jag slingra mig ur, det får man avgöra själv, säger Bergman. 

undefined
Sara Nordling och Mikael Bergman gör en podd, "om allt det där föräldrar oroar sig för händer på nätet".

I första avsnittet frågar Sara Nordling runt bland föräldrar på stan: vad oroar de sig över när det gäller barnens internetaktiviteter? De vanligaste farhågorna är att barnet ska känna sig tjock och ful i jämförelse med andra; eller att de ska bli utsatta för att nakenbilder sprids. I andra avsnittet, som handlar om porr, frågar hon föräldrarna vad de tänker på när hon säger ”unga och nätporr”.

– Den ena mamman sa att hon tänker att det absolut inte hör ihop. Den andra sa att hon tänkte att hon måste springa hem och prata med sin tioåring. Hon hade sett en dokumentär som menade att man skulle börja prata om det redan med sina femåringar, berättar Nordling. 

– Och det sågade jag ju lite i podden, säger Bergman. 

– Ja, det är lite väl tidigt. Men samtalen med föräldrar ger oss en bra ingång för att prata vidare, tillägger Nordling.

Framöver kommer podden bland annat gästas av en anonym tonåring som kommer prata om nakenbilder, en kurator från anorexi- och bulimikliniken ska diskutera kroppsideal, en tonårskille kommer att prata om gamingvärlden, och Viktor Haglund, som är kommunpolis, är inbjuden för att prata om grooming. Ett avslutande avsnitt ska handla om hur man skapar en god relation med sitt barn.

undefined
Kommunikatören Sara Nordling och sexologen, kuratorn och familjebehandlaren Mikael Bergman pratar om bitvis svåra ämnen. Tur då att de har roligt på jobbet. "Vi är en bra duo", konstaterar Bergman.

Varför ska man lyssna på just er podd, när det redan finns många poddar som avhandlar ämnet ”unga och nätet”? 

– Jag tror att många tänker att det är storstadsfenomen, att nakenbilder och grooming inte finns i Västervik. Genom att göra en podd med folk som är lokalt förankrade kan det kännas mer relevant. Vi vill att man ska känna att det är lättare att få hjälp än man tror, till exempel via familjeenheten, säger Nordling. 

– Man kan komma till familjeenheten bara för ett samtal. Vi vill ju öka råd- och stödärenden: desto fler sådana vi får desto färre utredningsärenden kanske vi behöver, säger Bergman. 

Om man skäms, eller om det känns utpekande att vända sig till familjeenheten i Västervik tipsar han om organisationen Ecpat, som kan hjälpa till att plocka ner nakenbilder som sprids, och om Bris stödtelefon för föräldrar. Men det är också viktigt att komma ihåg att nätet inte bara är av ondo: 

– Tonåringar som spelar möter mycket missuppfattningar. Ungdomen vi pratat med menar att han lärt sig väldigt mycket av att spela: det är lite som att vara med i en lagsport, man lär sig det sociala samspelet och jättemycket engelska. Sen är språket ofta ganska hårt, men det är ju för att det inte finns några vuxna där, berättar Nordling, och fortsätter:

– Kan man sitta en timme i en ishall och frysa fast man kanske inte gillar hockey: då kan man kanske ägna sig åt att lära sig vad barnens onlinespel går ut på. 

Och det är kanske det viktigaste: att vara delaktig, intresserad och öppensinnad.

– Och låta barnen lära de vuxna. Har man en oro kring Snapchat är det en bra idé att lära sig lite om hur det funkar. Sen kanske inte ens barn lägger till en som vän i första taget, men det ger en ingång att prata om det, säger Bergman. 

– Ja det är lätt att tänka ”när jag var ung…”, men jag har insett att man måste släppa sina egna värderingar och vara lite mer öppen. Idag skickar man nakenbilder till varandra, okej, då får vi diskutera förutsättningarna och konsekvenserna för det, i stället för att förbjuda det, resonerar Nordling. 

Om man förbjuder sitt barn att göra något är risken stor att barnet inte vågar berättar när något som känns fel inträffar. 

– Säg inte ”du får aldrig skicka nakenbilder”. Säg i stället ”jag vill inte att du gör det, men om du gör det, och någon sprider dem, då kan du komma till mig”, tipsar Bergman. 

undefined
Sara Nordling och Mikael Bergman konstaterar att det är svårt att vara förälder, men med podden "Unga och nätet" vill de överbrygga glappet mellan föräldrars farhågor och ungas digitala vardag.

Så hur ska man göra för att balansera föräldrainsyn och barnets integritet? Hur får man igång det jobbiga samtalet?

– Allt beror på ålder, menar Bergman. Att prata porr med en femåring kan vara att väcka den björn som sover, men de flesta mellanstadieelever har koll på vad en dickpic är. 

– Men generellt är föräldrar och barn ganska långt ifrån varandra. Och precis som med blommor och bin finns nog inget rätt eller fel. Har man en bra relation är halva jobbet gjort, och då vågar man prata om svåra saker, fortsätter han.

– Vi kommer inte bara prata om hur man ska skydda sitt barn, utan också om hur man ska göra för att förebygga att ens barn utsätter andra, säger Nordling. 

– Det är det som är nyckeln, konstaterar Bergman. 

Fotnot: Podden som heter "Ungas digitala vardag" är en del i kommunens satsning för att motverka nätkränkningar, och kommer i åtta delar. Projektet finansieras delvis av Tjustbygdens Sparbank.

Sara Nordling klipper, plåtar, gör research, intervjuar föräldrar och tar fram problemställningar, och Mikael Bergman svarar utifrån sin kunskap som sexolog/kurator på ungdomsmottagningen och behandlare på familjeenheten. Under fliken ”Projekt Motverka nätkränkningar” på Västerviks kommuns hemsida finns ett formulär där föräldrar anonymt kan ställa frågor. 

Ordlista

Podd: Ett inspelat ljudprogram. 

Grooming/gromning: När en vuxen tar kontakt med barn i sexuellt syfte.

Snapchat: En app där användare kan skicka bilder, filmer och texter till varandra, som försvinner när mottagaren öppnat meddelandet.

Gaming: Spelande. Avser TV- och datorspelande. 

Dickpic: Bild på manligt kön. Kan vara sexuellt ofredande. 

ECPAT: Barnrättsorganisation som arbetar mot sexuell exploatering av barn.

Barnens rätt i samhället (BRIS): Förening som verkar för barns rättigheter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!