Gott om Västerviksanekdoter i podden "Snedtänkt"

Visfestivalen står som huvudperson i Sveriges Radios senaste avsnitt av Kalle Linds populära podd "Snedtänkt". Festivalen skildras med hjälp av en sann festivalveteran: Ingela Brandt.

Ingela Brandt, infälld till höger, är programledaren Kalle Linds samtalspartner i det nya avsnittet av "Snedtänkt". Hon har varit på alla festivaler sedan starten 1966. Infällda syns också Hansi Schwartz, i en bild från 2006, samt Cornelis Vreeswijk in action 1992.

Ingela Brandt, infälld till höger, är programledaren Kalle Linds samtalspartner i det nya avsnittet av "Snedtänkt". Hon har varit på alla festivaler sedan starten 1966. Infällda syns också Hansi Schwartz, i en bild från 2006, samt Cornelis Vreeswijk in action 1992.

Foto: Anders Steiner/Moa Dahlgren/Matilda Ahl/TT

Västervik2023-11-07 21:00

De båda tog minst sagt en promenad längs minnenas allé och fokuserade på Vistfestivalens uppkomst, utveckling och kända profiler.

Den 74-åriga Järfällabon Ingela Brandt tillhör en av dem få som kan stoltsera med att ha besökt samtliga Visfestivaler sedan starten 1966. Att hon hamnade där var lite av en slump:

– Jag hade min pappa som bodde kvar i Västervik. Men jag hade precis gått ut nian här i Järfälla och åkte till honom och firade mitt sommarlov. Så därför var jag i Västervik när den här första festivalen var, berättar Ingela Brandt i podden, för att sedan fylla i att hon lockades av allt folk hon såg vid ruinen, när hon i tristess tog ett varv ner på stan.

undefined
Visfestivalen. 1990.

Besöket tycks varit en hit som hållit i sig i över 50 år. 

Kontrasten är stor gentemot Kalle Lind som i programmet förklarar att han endast besökt ”Västerviksfestivalen”, som han återkommande benämner den, en gång: 2013 då han själv stod som konferencier under en av kvällarna. 

För övrigt samma år som Kjell Höglund bars upp på scenen, för att framföra "Gennesarets sjö" tillsammans med Johan Johansson.

De pratar om Fred Åkerströms omtalade spelning 1983, som samtidigt färgades av skilsmässa och sjukdom i familjen. 

De pratar om Tommy Körberg som samma år är i stan för att fira 35 år, och kliver upp som trummis bakom Dan Hylander och Mats Ronander.

De pratar om Marie Fredriksson och Per Gessles spelning 1985 innan de hade blivit Roxette med hela världen, och om den oväntade bokningen av Elvis Costello 1978, som inte togs emot med värme av alla vis-puritaner.

Och så vidare.

undefined
Hansi Schwarz ledde festivalen fram till sin död 2013. Avslappnad, glad men med full kontroll över allt. Bilden är tagen i samband med Visfestivalen 2006.

Det är kalenderbitaren Kalle Lind som står för historiken, men Ingela Brandt överraskar honom med informationen om att 60-talsstjärnan Donovan uppträtt i ruinen, en mycket regnig kväll 1996.

Utöver anekdoter om Hansi Schwarz, Cornelis Vreeswijk och en stor drös av andra kulturprofiler från det sena 1900-talet nämns en stor vurm för alla de volontärer som fått magin att ljuda från Slottsruinen varje sommar. 

– Personalen är så fantastisk. När den ena generationen tar slut tar en ny och tar vid. Det finns en känsla för den här festivalen som gör att det blir så himla bra, säger Ingela och gör gällande att INGET skulle få henne att ändra sin årliga plan för vecka 28.

"Om Visfestivalen i Västervik” finns att lyssna på via Sveriges Radios hemsida eller i andra poddspelare.

undefined
Ingela Brandt fångades i ruinen på VTs kameralins år 2019. Här syns hon mittemellan vänninorna Anna-Karin Söderdal och Sonja Åström.
undefined
Kalle Lind är programledare för Sveriges radios podd "Snedtänkt".
undefined
Visfestivalen. Verkar som att vädret var behagligt och soligt 1993.
undefined
En av bilderna som VT:s tidigare fotograf Anders Steiner tycker extra mycket om. Wiehe och Afzelius på Visfestivalen 1982.
undefined
Cornelis Vreeswijk har uppträtt på Visfestivalen i Västervik många gånger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!