Ny organisation för psykiatrin i länet
Psykiatrin i Kalmar län står inför stora förändringar. På torsdagen tog landstingsstyrelsen beslutet att genomföra de förslag som den särskilda psykiatriutredningen har lagt fram.
Förändring. Med en ny organisation och mer fokus på unga människor ska psykiatrin i Kalmar län bli bättre. ARKIVFOTO: ANDERS STEINER
Foto:
Något som fick det moderata landstingsrådet Malin Peterson att i gårdagens Oskarshamns-Tidningen kalla situationen för oacceptabel.
- Psykiatrin har i mångt och mycket levt sitt eget liv, det har gått för långt helt enkelt. Jag, och många med mig, vet inte vilka behandlingsmetoder som används, jag vet inte ens om de är vetenskapligt accepterade, sa hon i en intervju i tidningen och fortsatte med att uppmana psykiatrin att släppa 1970-talet och förnya sin verksamhet.
Detta är dock en kritik som verksamhetschefen för psykiatrin i Västervik, Svante Bäck, har svårt att förstå. Han säger att det är konstigt att en politiker som har ansvar för verksamheten inte informerar sig bättre och känner till att behandlingsmetoderna som används både är moderna och väldokumenterade.
Samtidigt ser han fram emot de förändringar som psykiatriutredningen har framfört och som landstingsstyrelsen i går beslutade att genomföra.
- Jag har själv varit med i arbetet och som helhet är den bra. Det är två duktiga personer som har skrivit den och det är bra att de också har blickat ut och sett hur det ser ut i andra delar av Sverige, säger Svante Bäck.
Det är alltså stora förändringar som psykiatrin nu står inför. Landstingsstyrelsen beslutade under gårdagen att helt ställa sig bakom de förslag och intentioner som utredningen har lagt fram.
Det innebär bland annat att en ny, gemensam förvaltningsorganisation inrättas för hela Kalmar län - något som gör att dagens uppdelning i två geografiska enheter helt försvinner. I framtiden innebär det att patienten ska få likvärdig vård oavsett var i länet han eller hon bor.
Dessutom ska psykiatrin bli bättre på att samarbeta med andra myndigheter och aktörer som patienten kan komma i kontakt med, som till exempel socialtjänsten och arbetsförmedlingen.
I förändringen ingår också att vuxenpsykiatrin och barn- och ungdomspsykiatrin i framtiden ska ingå i samma organisation.
Och Svante Bäck är särskilt glad över att mer fokus nu riktas mot unga personer i behov av vård. Patienter i åldersgruppen 18-25 år har tidigare lätt hamnat mellan stolarna, då de lämnat barn- och ungdomspsykiatrin bakom sig men samtidigt varit för unga för vuxenpsykiatrin.
- Vi ser i dag allt fler patienter i den åldersgruppen som har tunga störningar. Nu ska vi införa någon form av mottagning i norra Kalmar län med omkring 13 tjänster, säger han och fortsätter:
- Det är också viktigt att poängtera att även kommunerna är med i den här satsningen. Det är många spännande förändringar som ska genomföras och situationen ser mer hoppfull ut än på länge. Vi slimmar organisationen och får bättre utdelning för pengarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!