Ny musikfestival i Västervik i höst: "Klassiskt till hårdrock"

Västervik får en ny festival. I september blir det tre dagar som kretsar kring ett av de folkligaste instrumenten vi har: Gitarren. "Vi har så många duktiga gitarrister lokalt, och festivalen blir också ett sätt att lyfta och stötta de som håller på", säger Johan Jensen.

Här i Kapellet kommer delar av festivalen äga rum. På bilden syns föreningens Johan Jensen, t v, och Jesaia Lowejko på väg in. Arkivbild.

Här i Kapellet kommer delar av festivalen äga rum. På bilden syns föreningens Johan Jensen, t v, och Jesaia Lowejko på väg in. Arkivbild.

Foto: Kjell-Arne Karlsson

Västervik2024-07-03 12:15

Han är ordförande i arrangerande Musikföreningen i Västervik, som i våras bland annat arrangerade en folkmusikkonsert i det gamla Lutherska missionshuset (Kapellet), vid Mejeriet.

Redan då kunde vi berätta om planerna på en gitarrfestival, men nu har de alltså konkretiserats ytterligare.

Platsen: Bryggaren och Kapellet.

Datum: 19-21 september.

– Vi tror att det finns massor av gitarrer på väggarna där ute som behöver lite kärlek och uppmärksamhet. Därför kommer vi förutom konserter och annat kul även anordna en gitarrutställning där man kan visa upp sina klenoder, säger Jensen i ett pressmeddelande som skickades ut på onsdagen.

Programmet rymmer "allt ifrån klassiskt till hårdrock", skriver man, men allt är inte helt klart än. Inbokat är dock ett föredrag om Hagströmsgitarrer, samt en teaterföreställning.

Festivalen möjliggörs genom stöd från både Västerviks kommun och Tjustbygdens Sparbank.

– Västervik är förknippat med sommar, sol och bra livemusik. Men musik ska ju upplevas året om och det är därför roligt att vi har en ny förening som vill bredda utbudet, säger Lotti Jilsmo på Tjustbanken i samma pressmeddelande.

Johan Jensen har stora förhoppningar, han hoppas man ska kunna fylla Bryggaren men gitarrspelare och besökare.

– Jag tror det finns något för alla, exempelvis konserter och utställningar lockar ju inte bara dem som spelar gitarr, utan även andra intresserade, säger han.

Tesen är att många har spelat tidigare, eller inte riktigt tagit tag i det som en gång var ett spirande intresse. Nu är det dags, lyder uppmaningen.

– Jag tror att det är jättevanligt att man liksom varit nyfiken men sedan aldrig kommit igång. Jag hoppas det här kan bli startskottet som gör att vi får fler musikanter i Västervik. Det är ju det som är centralt, att det är lokalt och att vi som förening finns här för att främja musicerande i alla former. Vi vill uppmuntra till musik!

Alla programpunkter är inte klara än men lokala gitarrister och gitarrbyggare har man redan kontakt med.

– Vi hoppas så klart på mycket folk, och på flera musikanter i kommunen.                        

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!