Från och med 2024 är det förbjudet att elda trädgårdsavfall i trädgården, berättade TV4 nyligen.
Tv-kanalen hänvisade till en ny EU-förordning som trädde i kraft vid årsskiftet. Det blir kommunerna runt om i Sverige som ska omsätta den nya förordningen i nya bestämmelser.
Den som har ris hemma i trädgården och funderar på om det är okej att elda upp det bör nog vänta ett tag innan man ringer till Västerviks kommun och ber om råd. Där är man nämligen i full färd med att reda ut vad förordningen innebär i praktiken.
På kommunens hemsida finns en text från 2022 med förhållningsregler när det gäller att elda i detaljplanerat område:
"Du får elda trädgårdsavfall, löv och kvistar som inte går att kompostera. I områden med detaljplan, områdesbestämmelser och sammanhållen bebyggelse får du bara elda under perioden 30 september till 1 maj. Att elda hushållssopor, plast, målat eller impregnerat virke och liknande material är inte tillåtet."
Kommunens räddningschef Joakim Jansson säger att den texten kan vara inaktuell, men att kommunen behöver ta reda på vad som gäller innan man kommer med nya instruktioner. De nya reglerna har kommit till av miljöskäl, därför hänvisar han till kommunens miljöenhet.
Miljöchefen Lars Kåremyr erkänner utan omsvep att han inte har några definitiva svar att ge.
– Det här är en fråga som diskuteras mycket i Kommunsverige just nu.
Han berättar att riseldningen bara är en liten del i en ny förordning om avfallshantering. Det finns mycket att sätta sig in i. Han säger att man väntar på vägledning från några myndigheter.
– Det är ju en fördel om reglerna blir någorlunda lika mellan kommunerna.
De nuvarande reglerna för eldning regleras i kommunens lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljö. Även om detaljerna inte är klara så verkar en skillnad i EU-direktivet vara att man inte göra skillnad på om man eldar i eller utanför en tätort. Direktivet gäller även på landet. Kommunens nuvarande föreskrifter gäller bara i detaljplanerat område.
Så vad gör den person som har en hög med ris i trädgården som hen hade tänkt att elda upp nu i vårdagarna?
Lars Kåremyr gör först tolkningen att kommunens nuvarande föreskrifter gäller tills vidare, men lägger till att allra bäst är om man kan ta riset till återvinningen.