Ny lag gör bygge dyrare
Konsumentskyddet stärkt från årsskiftet - men det är du själv som får betala.
Foto: ANDERS STEINER - Om n byggfelsförsäkring eller ett färdigställandeskydd behövs måste en sådan visas upp för byggnadsnämnden innan byggnadsarbetena påbörjas, säger byggnadsinspektör Göran Markström på Västerviks kommun.
Foto:
De lagändringar som gjorts innebär samtidigt att det kan bli upp till 20 000 kronor dyrare att bygga sitt hus.
- I dag kostar det sällan under två miljoner att bygga en normal villa. Cirka 17 000 kronor per kvadratmeter brukar man räkna med, säger byggnadsinspektör Göran Markström på Västerviks kommun.
Speciella försäkringar, i form av byggfelsförsäkring och färdigställandeskydd, måste nu ha tecknats innan byggstart vid ny-, till- och ombyggnationer. Byggfelsförsäkringen följer fastigheten och gäller i tio år.
Lagreglerna omfattar efter årsskiftet även fritidshus och självbyggeri.
De gäller även vid kostsamma om- och tillbyggnader av befintliga hus.
- Byggfelsförsäkringen har funnits sedan 1993. Alla som köpt kataloghus har haft den inbakat i priset. Försäkringen kostar 20 000-30 000 kronor.
- Färdigställandeskyddet är helt nytt från årsskiftet. Du får betala en premie på 2 000-4 000 kronor per entreprenör du anlitar vid bygget. Ibland anlitas fyra, fem entreprenörer vid ett husbygge.
- Nytt är också att det nu är byggherren, det vill säga den blivande husägaren, som har ansvaret för att såväl byggfelsförsäkring som färdigställandeskydd tecknas, säger Göran Markström.
Färdigställandeskyddet innebär att skyddet ökar för villaköparen om byggentreprenören skulle gå i konkurs under byggtiden, eller av någon annan orsak inte kan bygga klart.
Avtalsskyddet förbättras och det är byggföretaget som har bevisbördan vid en tvist. Villaägarens uppfattning om vad som avtalats muntligt är det som gäller. Det är alltså än mer viktigt nu att skriftliga avtal upprättas.
Ändringarna har skett både i konsumenttjänstlagen och lagen om byggfelsförsäkring, och därmed också i plan- och bygglagen (PBL). Detta innebär ökade krav på kommunens byggnadsnämnd som ska pröva försäkringsbehovet och försäkringens skäliga kostnad.
- Vi brukar anse att byggarbeten på 400 000 kronor eller mer kräver byggfelsförsäkring och färdigställandeskydd.
- Vid ett bygge för 100 000 kronor blir försäkringspremier på kanske 50 000 kronor en alltför stor del av den totala kostnaden.
Det är inte vanliga försäkringsbolag som tecknar dessa byggförsäkringar. I stället är det fem speciella branschbolag som enbart ägnar sig åt att sälja byggfelsförsäkring och färdigställandeskydd.
De gör en riskbedömning av varje entreprenör innan premiens storlek fastställs.
- En extremt hög premie för färdigställandeskydd kan bidra till att mindre seriösa entreprenörer sållas bort, säger Göran Markström.
Fram till husets färdigställande gäller färdigställandeskyddet. Byggfelsförsäkringen börjar gälla när huset är färdigt och slutbesiktat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!