Ny lag ger polisen nya möjligheter: "Kommer rikta insatser"

I fredags trädde en ny lag i kraft. Den gör det möjligt för polisen att beslagta värdefulla tillgångar från kriminella – även när det inte går att bevisa vilket brott egendomen kommer ifrån.

Lyxklockor, märkeskläder och dyra bilar är sådant som kan komma att tas i beslag från kriminella, även där man inte direkt kan bevisa att de kommer från brott.

Lyxklockor, märkeskläder och dyra bilar är sådant som kan komma att tas i beslag från kriminella, även där man inte direkt kan bevisa att de kommer från brott.

Foto: Kronofogden

Västervik2024-11-08 16:00

Nyheten i korthet

  • En ny lag träder i kraft i dag i Sverige som gör det möjligt för polisen att beslagta värdefulla tillgångar från kriminella, även om det inte går att bevisa vilket brott egendomen kommer ifrån.
  • Lagen innebär att polis och åklagare endast behöver visa att egendomen inte står i proportion till en persons lagliga inkomster.
  • Den nya lagen kan även fungera brottsförebyggande genom att göra det svårare för kriminella att investera i nya brottsupplägg eller tvätta brottsvinster.

Det händer då och då att personer med kriminell bakgrund ses glida omkring i dyra bilar eller bära kostsamma märkeskläder – trots att de enligt taxeringskalendern rimligtvis inte borde ha ekonomin för sådana inköp.

Men fram till nu har det inte varit möjligt för polis och rättsväsende att beslagta dessa egendomar, om man inte kunnat knyta dem till brott.

– Det har funnits tillfällen där vi fått häva beslag och lämna tillbaka egendomen, berättar Ulrika Fagerlind som är kommunpolis i Västervik.

undefined
Ulrika Fagerlind är kommunpolis i LPO Västervik och berättar att man står redo att hantera den nya lagstiftningen.

Med den nya bestämmelsen blir det lättare att ta tillgångar i beslag. Polis och åklagare behöver endast visa att egendomen inte står i proportion till en persons lagliga inkomster. 

För att hitta värdeföremålen kan polisen genomföra kroppsvisitation eller husrannsakan. Lagtexten säger att om det är klart mer sannolikt att egendom härrör från brottslig verksamhet än att så inte är fallet, ska egendomen förverkas – alltså att ägandet övergår till staten.

Polisen kan inleda en utredning om självständigt förverkande och genomföra ett beslag. Därefter tas ärendet över av en åklagare. Åklagaren begär sedan att den beslagtagna egendomen ska förverkas hos tingsrätten. 

undefined
Lyxklockor, märkeskläder och dyra bilar är sådant som kan komma att tas i beslag från kriminella, även där man inte direkt kan bevisa att de kommer från brott.

Den nya lagen kan även fungera brottsförebyggande.

– Stryper vi tillgångarna blir det svårare att investera i nya brottsupplägg eller tvätta brottsvinster, säger Torbjörn Rosén, nationell samordnare mot kriminell ekonomi. 

Även barn som ännu inte fyllt 15 år kan komma att få sina värdesaker förverkade. Det är något som Ulrika Fagerlind ser positivt på. 

– På så vis kan man även bryta nyrekrytering till kriminella gäng, ungdomar ska inte lockas in i gängen med hjälp av prylar och märkeskläder, säger hon.

Inom LPO (lokalpolisområde) Västervik, där Ulrika Fagerlind verkar, har utbildningsinsatser genomförts inför införandet av den nya lagen.

Har ni redan nu koll på vilka personer ni kommer att kontrollera lite extra?

– Vi kommer att rikta insatser mot kriminella personer utifrån aktuell lägesbild, bekräftar Ulrika Fagerlind.

Hur ser ni på risken för hotfulla situationer när egendom ska tas i beslag?

– Vi är beredda på det, det är klart att det inte är populärt att få sina tillgångar strypta. Så det kan bli en utmaning, men samtidigt ingår det i vårt jobb.

Ulrika Fagerlind betonar att samverksansdelen är fortsatt viktig för att allt ska fungera smidigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!