– Det är tusan så svårt att styra en kommun. Speciellt om man inte har en egen majoritet, säger Anna Bodjo, miljöpartiet.
Förra året fick de tre rödgröna partierna i minoritetskoalitionen göra upp med Liberalerna och Vänsterpartiet för att nå den nödvändiga majoriteten. Kvar i år finns Liberalerna, men istället för V så är det Westerwikspartiet som ska garantera att budgeten kan lotsas genom kommunfullmäktige.
Tidigare under mandatperioden har WP ofta agerat som ett utpräglat oppositionsparti. Jonas Jalkteg förklarar varför man deltagit i uppgörelsen:
– Vi vill egentligen inte strida. Vi vill bygga en framtid och en stabilitet. Ensam är inte stark.
Kenneth Hardy Axelsson från Liberalerna, som också stått för samma val förtydligar:
– Det vi har gjort upp om är en budget. Det finns fortfarande ett visst eget spelrum. Vi har ingen munkavle.
Kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S) liknar klimatet i den nya konstellationen vid en familjesammankomst.
– Vi har utmanat varann, det har varit högt till tak, ibland har vi retat varann och ibland har vi haft roligt och stojat, men arbetet har präglats av respekt och ödmjukhet.
Så vad har partierna fått för att de satt sig ner vid förhandlingsbordet?
Westerwikspartiet får igenom två hjärtefrågor: Det blir slut på användandet av swappar vid kommunens upplåning. Swappar är ett sätta att binda räntan. Westerwikspartiet menar att det finns en finansiell risk med att använda swapparna, och att det inte är något kommunen ska ägna sig åt.
Den andra frågan är att kommunens fordonspark ska minska. Jonas Jalkteg tycker att pandemin visat att det går utmärkt att bedriva möten på distans. Fordonsbehovet borde minska.
När Liberalerna gjorde upp om budgeten för ett år sedan fick man in en satsning på en resurskola för elever med särskilda behov. Den satsningen utökas i år. Det görs ett tillskott på 3,6 miljoner kronor till skolan för att klara löneökningar utan att det ska bli nedskärningar.
Två infrastruktursatsningar verkar ha Miljöpartiet och Centerpartiets fingeravtryck: Underhållet av cykelbanor respektive bidraget till enskilda vägar utökas med en miljon kronor vardera.
– I går var jag i en klass när det var motionsskrivardag på gymnasiet. Tre motioner i den klassen handlade om behovet av bättre cykelbanor, säger Anna Bodjo.
Det enskilda vägnätet är vägar som ägs och underhåll av privata ägare. Framförallt på landsbygden. Conny Tyrberg (C) menar att de inte ska underskattas:
– De enskilda vägarna står för många mil i vår kommun, och det är vägar som är öppna för alla.
I övrigt är mycket känt från det första förslaget till budget som togs i juni. Det finns dock ett antal intressanta uppdrag.
* Kommunledningen har återkommande kritiserats av oppositionen för att alltid ge Bostadsbolaget uppdraget när det behövs nya lokaler. Nu ska det göras en förstudie av hur man kan använda sig av kommunens upphandlingsenhet när kommunen behöver nya lokaler, eller när de kommunala bolag ska göra inköp.
* Man trycker på vikten av fortsatta utbildningsinsatser. Alltifrån ledarskapsutbildningar till att nya vikarier får en bra introduktion.
* De fem partierna är eniga om att Bökensvedsprojektet ska fortsätta. Däremot trycker man på att det ska vara ett "fokus på sunda investeringar".