Annegret Lautwein, 68 år, var hudöverläkare på Västerviks sjukhus i 30 år. Hon kom från Tyskland till Sverige 1987. Sedan ett år är hon pensionär. Nu har hon börjat jobba på den nya privatkliniken i Västervik.
– Jag är öppen för nya saker och är flexibel. Jag är i nuet och tar ett år i taget. Jag har inte tänkt att jobba mer än 40 procent, berättar hon på sin nya arbetsplats.
Medicinskt ansvarige Johan Pentakota är helnöjd med sitt senaste tillskott.
– Det är en ynnest att få till hennes kompetens. Jag är så tacksam. Annegret är kunnig och känd i stan. Hon kan visa vägen för andra läkare när det finns privat alternativ i Västervik. På så vis kan även Västerviks sjukhus bibehålla kompetens om läkare väljer att stanna kvar istället för att flytta till större ort, säger han.
På den här kliniken ska Annegret Lautwein ta sig an de enklare fallen av hudbesvär. De som inte prioriteras i regionens vård.
– Där är det tre månaders kö om man inte blir prioriterad. Är man orolig, vill slippa kön utan remiss, få hjälp tidigare och betalar avgiften (1 200 kronor), då kan vi utföra lättare åtgärder här. Allvarligare fall hänvisar vi till regionen. Vår verksamhet belastar inte skattebetalarna, säger Annegret Lautwein.
I sitt nya behandlingsrum kan hon skrapa och frysa bort fläckar, prickar eller andra oönskade hudförändringar av kosmetiska skäl.
Hon förväntar sig inte att bli överhopad av besök, mest de närboende och de som har vägarna förbi.
Sedan tidigare är det klart att smärtspecialisten Hani Hattar, 67, ansluter till privatkliniken under hösten.
Klinik Johlin, som drivs av Johan Pentakota och frun Elin, startade upp i april och kommer att ha nio olika specilalistområden. Hittills har den kosmetiska delen stått för 95 procent och varit så lönsam att den inom kort kan gå med vinst.
Ändå bidrar man i år och nästa år med en betydande del av intäkterna till Cancerfonden.
Samtidigt genomförs en total ombyggnad av Västerviks-Tidningens tidigare lokaler. Hittills är 270 luftiga och ljusa kvadratmeter klara, av de totalt 750, mot Stora torget och Hamngatan, som ska vara klara i början av november. Flera behandlingsrum, narkosrum, operationsrum, uppvak, besöksutrymmen och så vidare.
Nu jobbar sju personer här. När kliniken är klar räknar Johan Pentakota med att 20-25 personer kommer att arbeta här.
– Vi tror på det här och satsar alla våra besparingar i det, säger Johan Pentakota.