Nu satsar Hansi på elsportbil – tillverkad i Västervik

Det finns knappt någon hejd på Hansi Kobes. Om fyra månader ska hans nya skötebarn, en eldriven sportbil, kunna rulla på gatorna, som prototyp. Men tanken är att det inte ska stanna där.

Hansi Kobes nya projekt RIVER har fått stöd på en miljon kronor. Nu arbetar man för fullt med prototypen, som ska rulla om fyra månader.

Hansi Kobes nya projekt RIVER har fått stöd på en miljon kronor. Nu arbetar man för fullt med prototypen, som ska rulla om fyra månader.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2023-03-23 20:00

Den minnesgode vet att det inte är det första bilprojektet som Hansi Kobes varit involverad i. Han hade ett eller två fingrar med i tillblivelsen att Inziles första modell, han har skapat elsportbilen Arrow och kom långt i utvecklingen av Car in box, en elbil kunden fick bygga själv. 

Han har utbildat ingenjörer i Kina för den kinesiska statens räkning. Där lärde han dem att ta fram lättare material och delar av hybridbilsteknik, bland mycket annat. Utöver det är han också erkänd konstnär. Men bilar är han väl bekant med, och var tidigt ute med hybridteknik.

Men det var då, och nu är nu.

För nu har han tänkt om lite vad det gäller bilkonstruktion, och kommit fram till att "re-manufacturing", är det han vill satsa på. Det betyder i praktiken att gamla delar från elbilar, i det här fallet Tesla, ska utgöra stommen i den nya bilen, som går under namnet RIVER, som i flod.

undefined
RIVER blir en tvåsitsig fyrhjulsdriven sportbil. I originalutförade fattas tak, det får man betala extra för. Bilarna beställs och byggs efter det.

Det handlar om bland annat motorer och drivlina, som modifieras för att bli lättare, och bromsar.

– För mig har naturen alltid varit viktig och vi måste undvika miljöförstöring. Det skrotas en Tesla om dagen bara i Sverige. De delarna används oftast inte, även att de har mycket kvar att ge. Det är mest efterfrågan på batterierna. Men använder man delarna som finns så slipper man dels utvecklingskostnad, dels miljöpåverkan som sker när man tillverkar nya delar.

Den vetskapen blev ett av flera frön till den nya bilen, som alltså till stor del ska bestå av både elektroniken och delar från Teslor som inte rullar på vägarna längre. Även motorerna kommer att användas, en motor till varje hjulpar. Många av delarna är modifierade, för att bättre passa den mycket lägre och sportiga profilen.

– Vi samarbetar bland annat med ett kanadensiskt bolag som programmerar om tekniken. Exempelvis går det inte att köra en Tesla om bagageluckan inte är stängd, men eftersom vår bil inte kommer att ha någon bagagelucka är det en sådan sak som måste programmeras om, säger Hansi Kobes.

undefined
Bakvagnen på RIVER består som många andra delar av bilen av gamla delar från Tesla. Men man har modifierat flera av delarna, det blir luftfjädring, bland annat.

Vi träffas i verkstaden i de södra delarna av staden. Här finns enormt mycket bildelar, elektronik och den första prototypen av River. Hansi Kobes visar runt.

– Vi har byggt stommen själva och köper ett chassi från Tjeckien, som vi sedan modifierar för att det ska passa oss.

Bilen har han ritat själv, det är supersport som gäller, som bland annat kommer att ha utfällbara vingar på sidorna. De styrs av föraren i den tvåsitsiga sportbilen.

Batterierna kommer också att vara från Tesla, det i sin tur gör att River kommer att bli lång.

– Det är för att vi inte ska behöva dela upp batterierna, och göra batteripacket mindre, allt ska få plats på en gång utan att vi behöver dela upp batteripacken.

Den första prototypens ram är på plats. Den är än så länge av stål, men ett nytt material, "Cash", som Hansi Kobes just nu söker patent på, ska göra den färdiga produktens bärande konstruktion rostfri, starkare än stål och lättare än aluminium. Men kring det är det mycket hemlighetsmakeri, än så länge.

River ska bli en fyrhjulsdriven sportbil, som på grund av den lättare vikten kommer att bli snabb. Mycket snabb.

– Ungefär 360 kilometer i timmen i topphastighet och den ska göra 0 till 100 på under tre sekunder. Det är inga problem, säger Hansi Kobes.

undefined
RIVER i racingversion, och med tak.

För den som är intresserad ska det gå att själv ställa om vinklar och hjulinställningar, bland annat, för att ändra köregenskaperna. Bilen ska kunna köras på bana, och kommer utan tak. För det får man betala extra. Ungefär 550 000 kronor är tanken att den ska kosta, vinsten blir liten men den är inte huvudsaken för Hansi Kobes, han har andra planer, om vilka du kan läsa i faktarutan.

Till hela konceptet och företaget, som heter Addfactory, hör en "Board of Advisors", tio personer som alla är experter inom sitt fält, om det så handlar om svetsning, ekonomi eller att skära med laser. Kunderna beställer en bil och betalar i förskott. Sedan ska de kunna vara med när bilen blir till.

– Till hela det här konceptet ska det också finnas något som vi kallar E-Car Academy. Kunderna ska kunna komma hit under flera dagar och vara med om att ställa in bilen och se hur allting fungerar, lära sig den från grunden.

För den som tycker att det kan låta som förhoppningar och fantasier kan vi berätta att Hansi Kobes redan fått en miljon i stöd för utvecklingen, från Almi och Region Kalmar län.

undefined
Hansi Kobes är ingen främling för el- och hybriddrift i bilar. Nu är det re-manufacturing som gäller.
Steg två i företaget –LRC

Sportbilen och dess chassi och andra lösningar är egentligen första steget i en tvåstegsraket.

När allt är intrimmat vill Hansi Kobes utveckla det hela och börja att bygga en transportbil, en Long range carrier, som blir en slags dragfordon, som ser ut lite som en Jeep. Till den kan kopplas en semitrailer.

Den ska gå att använda som dragbil och kan ha flera batteripack från Tesla. Det ska göra att den kan gå ungefär 120 mil på en laddning och har motsvarande 500 hästkrafter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!