– Vi som bor i Almvik har egentligen perfekt läge för att pendla. Att åka kollektivt handlar ju både om klimatet och ekonomin.
Det säger Birgitta Bertilsson, vars arbetsdag börjar 08.00 på Västerviks Gymnasium.
– Eftersom jag är speciallärare hinner jag ju till min första lektion 08.20. Men hade jag haft andra arbetsuppgifter hade det ju inte fungerat, berättar hon.
Birgitta brukade ta buss nummer 34, som gick från Vimmerby till Västervik via Blackstad och Almvik. Den avgick 07.39, och tog henne fram till jobbet i tid. Nu går den bussen mellan Blackstad och Västervik via Ankarsrum – alltså inte via Almvik.
– Elever och jobbpendlare som bor längs sträckan Hummelstad – Almvik har numera ingen bussförbindelse till vare sig gymnasiet eller stan.
Bussen som Birgitta nu ska ta, buss 23, ska avgå från Almviks by 07.42 och anlända vid Västerviks gymnasium 08.10. Busslinje 23 börjar i Edsbruk och plockar upp passagerare från Edsbruk, Helgenäs, Björnsholm, och Gamleby, innan den ankommer till Almvik.
– Det är ju inte den bussen dimensionerad för, säger Birgitta.
Under måndagen var den bussen sju minuter sen till sin ändhållplats.
Förutom förseningar är det också ofta så mycket folk att hon och flera andra behöver stå, när bussen åker i 100 km/h på E22:an.
– En dag fick vi inte gå på bussen, eftersom den var full med både sittande och stående passagerare. Vi hänvisades till bussen som avgick en timme senare. Buss 34 avlastade ju buss 23 förut, och vi var en 15 – 20 personer som tidigare åkt med buss 34 som nu ska få plats i buss 23 på morgonturen.
Birgitta har även pratat med två barn som går på bussen på samma hållplats som henne.
– De har inte en chans att komma i tid till skolan.
Eftersom bussen är så full, och kommer för sent, tänkte hon en dag att hon skulle ta bussen som brukar gå 07.22, och anländer till Västervik strax före 08.00.
– Då har den också dragits in.
För att anlända till Västerviks gymnasium 07.58 behöver hon nu åka från Almvik vid 07.13, gå av i Jenny och vänta 20 minuter på buss 160 som tar henne till resecentrum, och sedan till gymnasiet.
KLT ändrar ju tidtabellerna med jämna mellanrum. Har det ändå fungerat felfritt i 30 år?
– Ja. Jag har propagerat för att man ska åka kollektivt i alla år, men kan tyvärr inte göra det längre trots att det är absolut nödvändigt för klimatet och bra för ekonomin.