NY BOKMångsidig sill och strömming
Vardagsgryta på strömming. Så god kan strömmingsgrytan bli. Gillar du rom passar det bra i denna.
Foto:
Boken inleds med några kulturhistoriska artiklar kring sill och strömming och följs sedan av en lång rad recept. Både husmanskost och festmat, ansjovis, böckling, matjessill och surströmming. Och inte minst tillbehören: kryddor, ostar, bröd och brännvin.
Bokens styrka är mångsidigheten. Det finns så oerhört mycket mer än stekta strömmingsfiléer och strömmingslåda att laga i köket, variationerna tycks oändliga. En del rätter är mer komplicerade än andra men är säkert värda att lägga ner sin tid på.
Recept/Vardagsgryta på strömming4 portioner
8 strömmingsflundror, skurna i munsbitar
ev. 6-8 romsäckar
4 potatisar
2 schalottenlökar
2 rödlökar
1/2 huvud spetskål
1 fiskbuljongtärning
2 lagerblad
10-12 svartpepparkorn
2 morötter
det vita av 1 purjolök
2 msk ättikssprit (12 procentig)
1 knippe färsk spenat
salt och peppar
Garnityr: finskuren persilja och lök
Skala och tärna potatisen. Skala och skär schalottenlöken grovt och rödlöken i tunna klyftor. Koka upp buljongen och tillsätt potatis, lök och lagerblad. Låt småkoka 8-10 minuter. Skala och skär under tiden morötterna i slantar, låt dem sjuda med i ytterligare 5 minuter. Tillsätt den skurna purjolöken och kålen. Smaka av med salt, peppar och ättika. Lägg i strömmingen och eventuellt romsäckarna och efter någon minut även spenaten. Låt sjuda ytterligare någon minut. Häll upp och garnera med persilja och gräslök.
8 strömmingsflundror, skurna i munsbitar
ev. 6-8 romsäckar
4 potatisar
2 schalottenlökar
2 rödlökar
1/2 huvud spetskål
1 fiskbuljongtärning
2 lagerblad
10-12 svartpepparkorn
2 morötter
det vita av 1 purjolök
2 msk ättikssprit (12 procentig)
1 knippe färsk spenat
salt och peppar
Garnityr: finskuren persilja och lök
Skala och tärna potatisen. Skala och skär schalottenlöken grovt och rödlöken i tunna klyftor. Koka upp buljongen och tillsätt potatis, lök och lagerblad. Låt småkoka 8-10 minuter. Skala och skär under tiden morötterna i slantar, låt dem sjuda med i ytterligare 5 minuter. Tillsätt den skurna purjolöken och kålen. Smaka av med salt, peppar och ättika. Lägg i strömmingen och eventuellt romsäckarna och efter någon minut även spenaten. Låt sjuda ytterligare någon minut. Häll upp och garnera med persilja och gräslök.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!