Ny app ska göra det enklare med strandstädning

"Ren Ostkust". Så heter den nya gratisappen som ska ersätta webbaserade "Strandstädarkartan". Förhoppningen är att ännu fler ska kunna delta i att hålla stränderna rena.

I appen "Ren ostkust" kan man för närvarande se att det är städat på Lucerna, samt vid vattentornet. Förhoppningen är att fler gröna, men även röda, symboler ska dyka upp. Dessa visar då ställen som är städade, respektive bör städas. En blå markering noterar "planerad städning".

I appen "Ren ostkust" kan man för närvarande se att det är städat på Lucerna, samt vid vattentornet. Förhoppningen är att fler gröna, men även röda, symboler ska dyka upp. Dessa visar då ställen som är städade, respektive bör städas. En blå markering noterar "planerad städning".

Foto: Skärmdump

Västervik2021-06-05 16:00

Tidigare i våras blev det klart att projektet "Ren ostkust" får medel från Naturvårdsverket för strandstädning i ytterligare ett år. Projektet gäller Västerviks kommun, samt Valdemarsvik, Söderköping och Kalmar läns övriga kustkommuner. Det syftar till att främja en renare skärgård. Allmänheten kan plocka skräp där man befinner sig, men även kommunen är delaktig i städandet.

Tidigare har webbplatsen "Strandstädarkartan" (på Västerviks kommuns hemsida) använts, där allmänheten fått fylla i var man städat men också var det finns behov för en större städning. Denna har dock varit lite otymplig att använda och nu har det i stället tagits fram en app för detta ändamål: "Ren Ostkust".

Carl Hamilton, skärgårdsutvecklare, berättar om bakgrunden till detta.

– Till skillnad mot den gamla kartan är appen interaktiv. Du får upp din egen position och kan välja olika bakgrundskartor. Det är mycket bättre kartmaterial i den och mycket enklare att registrera sin städning.

Den täcker alltså dessutom ett långt kustområde.

– Man kan säga att den sträcker sig från S:t Anna i norr ner till Torsås i söder inklusive Öland, berättar Carl Hamilton.

undefined
Carl Hamilton, skärgårdsutvecklare, hoppas att fler nu ska ladda ner appen och hjälpa till med att hålla skärgården ren.

Han tillägger att appen förutom att förenkla för de som är ute och vill plocka skräp också är ett steg framåt för kommunernas hantering.

– Till appen ligger ett ärendehanteringssystem, som vi som jobbar med detta ser. Vi har nu mycket lättare att se vad som händer, när folk gör anmälningar och städar. Det administrativa för det offentliga har förbättrats något radikalt.

Nu finns förhoppningen att många ska ladda ner den här gratisappen och vara behjälpliga i strandstädningen under sommaren. Den finns för de vanligaste mobiltelefonerna, där man brukar ladda ner appar.

– Det här är ett jättelyft, tycker jag. Det är också samma app som västkusten använder sig av och det har ju gjort att utvecklingen av vår app blivit mycket billigare, säger Carl Hamilton.

Han förklarar att västkusten var först med strandstädning och att man haft god hjälp därifrån överhuvudtaget i projektet "Ren Ostkust".

– På västkusten lyfte de ju upp tonvis med plast som kommit med strömmarna, på det sättet är ju vi lyckligt lottade. Vi ser ju här också att mycket av plastförpackningar och annat vi hittar i yttre skärgården inte är av svenskt ursprung. Vi svenskar är ändå ganska duktiga på att städa efter oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!