Ny anläggning tar hand om använt kärnbränsle

På onsdagen gick arbetet med det framtida slutförvaret av kärnbränsle i Sverige in i en ny fas. Svensk Kärnbränslehantering (SKB) skickade då in en ansökan om att bygga en inkapslingsanläggning utanför Oskarshamn.

Foto:

Västervik2006-11-09 00:25
Ansvariga på SKB drar sig inte från att använda stora ord om ansökningen. En milstolpe, en unik satsning och ett helt nytt skede är formuleringar som används när företaget i går hade kallat till presskonferens i Oskarshamn.
Inkapslingsanläggningen blir en viktigt del i hanteringen av kärnavfall i Sverige. Det är här, i en helt ny anläggning i direkt anslutning till dagens centrala mellanlager för kärnbränsle (Clab) på Simpevarphalvön norr om Oskarshamn, som kärnavfallet ska hanteras för att slutligen hamna i ett slutförvar 500 meter ner i marken.

Tanken är att det använda kärnbränslet kapslas in i ett kopparhölje, som sedan försluts genom en unik svetsmetod som ska garantera att uranet inte läcker ut.
Men arbetet med inkapslingsanläggningen är omfattande och det dröjer innan byggandet kan komma i gång. Tillstånd måste sökas, och både regeringen och statliga myndigheter ska säga sitt om ansökan.
- Det är en lång process att få det här tillståndsprövat och det kommer dröja flera år innan vi kan sätta i gång med bygget. Det viktiga nu är att vi går in i det här skedet efter 25 års forskning, säger Claes Thegerström, vd på SKB.
Ansökan är lång. Elva pärmar fyllda med papper och uppgifter skickades i går till Statens Kärnkraftsinspektion. Nu följer en noggrann genomgång av ansökan, och inte förrän efter 2009 tror SKB att den kan godkännas av regeringen. 2012 är det år som satts som startdatum för byggandet, och tidigast 2018 kan anläggningen stå klar.
Men trots den långa processen är det enbart positiva ord när representanter för SKB och Oskarshamns kommun i går presenterade projektet.
Oskarshamn kommunalråd Peter Wretlund (s) kallar onsdagen för en stor dag.
- Vi har varit inne i det här arbetet i 14 år och vi har nu kommit till ett avslut. För kommunen innebär det här en stor investering, säger han.
Inkapslingsanläggningen kommer enligt planerna att kosta mellan två och fyra miljarder kronor att bygga. Ett 30-tal personer får jobb på anläggningen. Dessutom kommer byggandet av anläggningen att kräva stora arbetsresurser.
Samtidigt forsätter arbetet med att ta fram en lämplig plats för slutförvaret av det svenska kärnbränslet. SKB har två alternativ: Oskarshamn eller Östhammar, där kärnkraftverket Forsmark ligger. Besked i frågan kommer enligt planerna att lämnas 2009. Förvaret, som kostar omkring 16 miljarder kronor att bygga, blir arbetsplats för 200 personer.
- Även om det vi presenterar nu är en stor investering så är det klart att den överskyggas av vad som eventuellt kan komma, säger Peter Wretlund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om