Nu vill politikerna satsa på friidrott
Fem miljoner föreslås till gymnasiets friidrottsplats i investeringsbudget.
Det är de projekt som står på kultur- och fritidsnämndens önskelista inför höstens fördelning av pengar ur kommunens investeringsbudget för de närmaste tre åren.
Mest akut bedömer man att servicebyggnaden för omklädning och dusch vid Ljunghedens motorstadion är. Den befintliga är i dåligt skick och nämnden hoppas att kommunfullmäktige i höst ska bevilja ett anslag på 3,5 miljoner kronor ur nästa års budget för att arbetet ska kunna genomföras redan då.
Kommunens budgetutrymme för investeringar under nästa år fastslogs i juni till 51,4 miljoner kronor. Av dessa hoppas kultur- och fritidsnämnden få ungefär en tiondel.
Förutom reinvesteringar i befintliga idrotts- och fritidsanläggningar, i anläggningarnas maskinparker samt i bibliotekens inventarier vill man också ha 500000 kronor för att projektera den planerade utbyggnaden av museet.
Den totala kostnaden för utbyggnaden uppskattas i dag till sex miljoner kronor och de pengarna hoppas nämnden få i 2005 års budget.
2005 är också året då bowlinghallen kan få ytterligare fyra banor.
-Det är ett hårt tryck på bowlinghallen och arrendatorn är beredd att finansiera utbyggnaden själv i form av ett ökat arrende. Men det är kommunen som måste bygga, så även om vi bara "lånar" pengarna så måste de budgeteras, säger kultur- och fritidschef Lars Danielsson.
Kostnaden för ombyggnaden av bowlinghallen uppskattas till cirka 2,8 miljoner kronor.
Två stora projekt planeras till 2006: ombyggnaden av bandybanan i Gamleby samt renoveringen av gymnasiets idrottsplats.
Redan 2005 hoppas kultur- och fritidsnämnden få pengar till projektering av dessa.
Men de stora kostnaderna kommer som sagt under 2006.
Arbetet med bandybanan blir ett omfattande sådant då en ny banbädd måste byggas och kylanläggningen bytas ut. Kostnaden uppskattas till tio miljoner kronor.
- I dag innehåller kylsystemet mycket ammoniak, hela sex ton. Det används inte i moderna anläggningar men är inte heller förbjudet. Däremot är det inte särskilt miljövänligt om det skulle läcka ut, säger Lars Danielsson.
Även arbetet med gymnasiets skolidrottsplats väntas kosta en hel del, cirka fem miljoner kronor.
Men där har barn- och utbildningsnämnden sagt sig kunna stå för halva kostnaden.
Bland annat ska idrottsplatsen beläggas med så kallade tartanbanor, en slags "gummiasfalt" som är väderbeständig.
Syftet är att få en högklassig friidrottsanläggning i Västervik, något som kan sporra fler ungdomar att börja utöva friidrott. Det kan i sin tur sprida ringar på vattnet.
- Har vi en bra anläggning kan vi kanske så småningom satsa på ett gymnasieprogram med friidrottsinriktning, säger Lars Danielsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!