Nu vill kommunen få betalt för bryggorna

Nu vill kommunen ha betalt av dem som äger bryggor som ligger på kommunal mark. 2500 kronor om året kommer kommunen att ta ut.

Bryggor på kommunens mark kommer att beläggas med arrende.

Bryggor på kommunens mark kommer att beläggas med arrende.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2021-11-16 16:15

Det handlar om bryggor som i många fall legat på sin plats i decennier runt Gamlebyviken. I höst kommer kommunen att göra en genomgång och märka upp och numrera bryggorna. Vill man ha sin brygga kvar så får man höra av sig till kommunen och teckna ett arrendeavtal. Arrendet kommer bero på antalet båtar man vill ha vid bryggan: 2500 kronor för en båt, och 2 000 kronor för varje tillkommande båt.

Den som inte har bygglov i ordning kan inte per automatik räkna med att bryggan blir grön för att man tecknar ett arrendeavtal med kommunens samhällsbyggnadsenhet.

– När vi tecknar avtalet förutsätter vi att allt är i ordning med bryggan. Det är miljö- och byggnadsnämnden som sköter tillsynen av bygglov och strandskydd, säger Mikael Nilsson, på avdelningen för mark- och exploatering.

Att man gör inventeringen handlar om flera saker. En är att kommunen ska få betalt för kommunal mark som upplåts till andra. Det finns även en säkerhetsfråga: Vem är det som har ansvaret för att bryggan är säker?

Kommunens svar är bryggägaren. Men om kommunen inte vet vem bryggägaren är blir det svårt att utkräva ansvar om en olycka inträffar på en fallfärdig brygga.

Bryggor där ingen anmäler sitt intresse kommer att ses som herrelösa och tas bort.

Kan ni hamna i knepiga situationer om ni vill ta bort en brygga och det ligger en båt med okänd ägare vid bryggan?

– Det är något vi får lösa då, men äger man en båt så borde man ha ett intresse av att bryggan finns kvar, svarar Mikael Nilsson.

I höst är det bryggorna runt Gamlebyviken som ska inventeras. Inriktningen är att alla bryggor på kommunal avgiftsbeläggas oavsett var i kommunen de ligger.

– Det måste vi göra enligt kommunallagens likställighetsprincip, säger Mikael Nilsson.

I informationen till bryggägare trycker kommunen på att även i fortsättningen så gäller allemansrätten bryggorna. Allmänheten ska ha tillgång. Arrendeavtalet ger ägarna en båtplats.

Det kan finnas bryggägare som kommer att slippa avgift: Det handlar om dem som kan visa upp att det finns äldre, skriftliga uppgörelser. Då kommer en servitutsupplåtelse att registreras in i kommunens system.

Man trycker också på att det inte kommer att gå att föreslå nya lägen på bryggor på kommunal mark. Sett över tid verkar dock antalet bryggor ha minskat.

– Vi har studerat flygbilder från 70-talet, och då var bryggorna fler, säger Mikael Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!